Hela 29 miljoner människor världen över kommer utbildas med tekniska kunskaper inom molntjänster. Det berättar bolagets globala chef för offentlig sektor, Teresa Carlson, i samband med det årliga evenemanget AWS Reinvent.

Utbildningsprogrammet som löper fram till 2025 innehåller enligt företaget fler än 500 kurser, interaktiva labb och virtuella lektioner och den som vill lära sig om molnteknik i sin egen takt har tillgång till programmen AWS Training and Certification och AWS Educate. Programmen är enligt AWS anpassade för olika kunskapsnivåer, från den som vill ha grundläggande kunskaper i molnet, till erfarna it-tekniker som vill uppdatera sina specialkunskaper.

Tolv veckors intensivutbildning

AWS globala utbildningsprogram Restart kommer dessutom att byggas ut i samarbete med olika lokala organisationer. Programmet är en intensivutbildning över tolv veckor som förbereder arbetssökande eller personer som vill byta spår i arbetslivet för en karriär inom molnteknik.

Initiativet leder enligt Teresa Carlson till jobbintervjuer inom teknikområdet för fler än 90 procent av dem som slutför utbildningen. Restart-programmet finns idag i 25 städer i tolv länder, med målet att fördubbla antalet städer under nästa år. Utbildningsprogrammet innebär också fortsatta satsningar på gratis utbildningar som leder till olika AWS-certifieringar, vilka fungerar som bevis för uppnådd teknisk kunskap inom molnteknik.

Demokratiserar kunskap

– Jag har haft samtal under många år med näringslivsledare och beslutsfattare om hur vi kan arbeta tillsammans för att hantera bristen på arbetskraft. I de konversationerna är vi alla överens om vikten av att demokratisera kunskap och göra möjligheten att bygga tekniska färdigheter tillgänglig för alla – oavsett deras bakgrund, utbildning eller sociala situation, skriver Teresa Carlson i ett blogginlägg.

Ett exempel på nya kurser och program inom satsningen är en tvådagarskurs i reparation och testning av fiberoptik, en kunskap som enligt AWS är väsentlig om man vill arbeta med installation av moderna fibernätverk. Ett annat exempel är Amazons Machine Learning University, ett gratis ’snabbspårsprogram’ där man som deltagare får lära sig hur maskininlärning kan användas för att lösa konkreta affärsproblem.

Mer information om AWS utbildningar finns på företagets samlingssida för satsningar på utbildning.

Läs också:
Fem heta jobb inom it – och fem som har kallnat
Här ska svenskar träna på att hacka etiskt – vi besöker Rises Cyber Range