För ett drygt år sedan berättade Atea om sin storsatsning på molnet, där man bland annat utbildade 300 Atea-konsulter inom AWS molntjänster. Nu kommer nästa storsatsning i samband med att en molnjätte slår rot i Sverige.

Microsofts stundande öppning av sina nya svenska datacenter i Gävle, Sandviken och Staffanstorp under 2021 får nämligen tydliga konsekvenser för Atea också. Microsofts etablering gör att Atea kan erbjuda snabbare molntjänster, men inte minst att det sker på svensk mark. Och det får effekt på hur Atea jobbar vidare med Microsoft, som sedan länge har varit en av Ateas viktigaste partner.

Satsningen fortsätter

– Det har aldrig tidigare investerats så mycket i it-infrastruktur i Sverige, och detta är den i särklass största Microsoft-satsningen hittills. För Atea innebär detta att vi fortsätter att utöka vår kompetens. Bara i år har våra konsulter tagit 235 nya certifieringar inom Azure och totalt har våra specialister drygt 5 500 Microsoft-certifieringar. I och med Microsofts nya datacenter och molntjänster fortsätter självklart satsningen, säger Ateas vd Carl-Johan Hultenheim.

En annan viktig aspekt av det utökade samarbetet är att Atea har signerat en avsiktsförklaring om att flytta delar av sitt eget datacenter till Azure.

– Molnlösningar innebär enorma möjligheter för svenska företag och offentlig sektor, med alltifrån nya tjänster och skalfördelar till ökad effektivitet och sänkta kostnader. Inom välfärden kan molnlösningar exempelvis minska administrationen och frigöra tid för personalen. Nu är det viktigt att fler verksamheter drar nytta av molnet så att Sverige inte halkar efter i den globala konkurrensen, säger Carl-Johan Hultenheim.

Innebär minskad klimatpåverkan

Såväl Atea som Microsoft har profilerat sig med ett hållbarhetsarbete under de senaste åren, och Atea utsågs också till årets hållbarhetspartner när Microsoft höll årets Partner Inspiration Day. Atea konstaterar att det nya samarbetet innebär minskad klimatpåverkan när kunderna kan välja molnbaserade lösningar i stället för lokala servrar.

Ateas fördjupade samarbete glädjer så klart även Microsofts svenska vd Hélène Barnekow.

– Vi är glada över att fördjupa samarbetet med Atea då vi är övertygade om att framgångsrik digitalisering kräver öppenhet och samarbete. Tillsammans skapar vi nya möjligheter som stärker Sveriges konkurrenskraft och innovationsförmåga genom digitalisering och en hållbar klimatomställning, säger hon.

Läs också: Nu börjar Advania bygga sitt svenska datacenter