Ett av de stora bråken i it-branschen under det senaste året har utspelats på andra sidan Atlanten i kölvattnet av den gigantiska molnupphandling som försvarshögkvarteret Pentagon gjort.

Amazon Web Services var storfavoriter att ta hem den här affären men när Pentagon väl utsåg vinnare i slutet av förra året var det Microsoft som tilldelades affären. Men Amazon lät sig inte nöjas med detta – utan har överklagats.

Enligt Amazon hade president Donald Trump lagt sig i upphandlingen och gynnat Microsoft. Det har nämligen funnits en konflikt mellan Amazons grundare Jeff Bezos, som också äger Washington Post, och Donald Trump.

I början av året lämnade AWS in en skrivelse där de inte skrädde orden om vad de anser om presidentens inblandning.

– President Trump har upprepade gånger visat att han är villig att använda sin position som president och befälhavare för att påverka regeringens funktioner – inklusive federala upphandlingar – för att främja sin personliga dagordning, säger en talesperson för företaget.

– Frågan är om USA: s president bör tillåtas använda försvarsdepartementets budget för att driva sina egna personliga och politiska mål.

Pentagon håller dock fast vid att Microsofts bud var det bästa.

Den här följetongen fortsätter in i nästa år.

Huawei vs PTS

Om Amazon versus Trump var ett av de mest omskrivna bråken på den internationella arenan så briserade en konflikt här på hemmaplan i höstas, då Post- och telestyrelsen meddelade att operatörerna som tänkte vara med i den stora 5g-auktionen, som skulle ha dragit igång i november, inte fick använda sig av utrustning från kinesiska nätleverantören Huawei. Detta efter att Säpo och Försvaret sagt nej i sina remissvar, med argumentet att det skulle äventyra Sveriges säkerhet.

Beskedet slog ned som en bomb i slutet av oktober, men Huawei protesterade och lämnade ett par veckor senare in en överklagan. Förvaltningsrätten kom fram till att Huawei hade rätt att överklaga – vilket innebar att 5g-auktionen sköts på framtiden.

Det här innebär att den redan försenade 5g-auktionen försenas ännu mer. PTS gick dock i mitten av december ut med att auktionen kan sätta igång "i närtid", men att det kommer att dröja in i 2021.

Senare preciserade de datumet till den 19 januari. 

Molntjänster i offentlig sektor

Men det är inte bara kinesiska teknikjättar som det varit turbulent runt här i Sverige under 2020. Det är inte lika högljutt men det lågintensiva konflikten om hur de amerikanska molnjättarnas molntjänster kan användas i offentlig sektor utan att det skulle bryta mot europeiska integritetslagar.

I väntan på regeringens utredning av den här frågan debattvågorna gått höga, där Esam och Försäkringskassans linje att det är förknippat med stora risker att göra det mötts av mothugg.

De stora molnjättarna har i år emellertid försökt blidka offentlig sektor med skräddarsydda molnpaket för myndigheterna, något såväl AWS som Microsoft lanserat.

Apropå Microsoft så har ju de precis som AWS presenterat datacenterbyggen i Sverige, så att data inte ska behöva lämna landets gränser – men inte heller detta har varit friktionsfritt. Det började med att ett antal fastigheter i närheten av där Microsoft bygger i Stackbo i Gästrikland fick problem med sinande brunnar.

Därefter drabbade byggarbetare vid ett av byggena i Sandviken av klustersmitta, och som vore det inte nog med problem – så krånglar en sällsynt skalbagge till datacenteretableringen vid den tredje orten, Valbo.

EU vs techjättar

Inget år numera utan ett par rejäla duster mellan EU och världens techjättar. Det är för övrigt inte bara EU som har löpande konflikter med de största techleverantörerna utan även amerikanska myndigheter.

Oftast rör det konkurrensfrågor. Och det kan handla om allt mellan hur Google använder sig av sina söktjänster och hur Apple tar ut avgifter för sin App-butik.

Det kan också handla om, precis som i Sverige ovan, om hur man kan använda de amerikanska tjänsterna utan att det bryter mot EUs dataskyddsregler. Den uppmärksammade domen Schrems II i EU-domstolen i somras ogiltigförklarade det viktigaste verktyget för att föra data mellan EU och USA.

Gamla surdegar

Under året har också ett par riktigt gamla tvister flammat upp.

Till exempel har Högsta domstolen i USA nu tagit sig an konflikten mellan Google och Oracle som handlar om de 37 Java-api:er som Google använde när de byggde Android-systemet.

Det är en tvist som pågått i tio år och som kan få stora konsekvenser för mjukvaruvärlden. Avgörandet låter dock vänta på sig.

Däremot har den (nästan) lika segdragna konflikten mellan Apple och Qualcomm – som i grunden handlar om att Apple anser Qualcomm tagit för mycket betalt för sina processorer – nått sin ände. De båda jättarna har grävt ner stridsyxan och nådde en uppgörelse i maj – vilket för övrigt föranledde bonusfest hos Qualcomm-cheferna.

Det går således att nå en lösning på även de allra segaste och mest infekterade bråken i branschen.

Läs också: Huawei redo att acceptera ”extraordinära” krav från Sverige