Google har nu släppt en AI-driven Blob Opera. Den som vill kan använda det kostnadsfria verktyget för att leka operakompositör och dra runt fyra färgglada blobbar längs en x- och y-axel för att ändra på hur de sjunger. Något som först uppmärksammades av The Verge.

Det finns en tenor, bass, mezzo-sopran och sopran och alla harmoniserar dessutom automatiskt med varandra. Blobbarna kan däremot inte sjunga några faktiska ord utan är begränsade till olika vokalljud. 

Bearbetat sång från operasångare

Blob Opera-projektet är skapat av David Li i samarbete med Googles konst och kultur-team. För att göra AI:n har 16 timmar med sång samlats in från operasångarna Christian Joel, Fredrick Tong, Joanna Gamble och Olivia Doutney. En maskininlärningsalgoritm har därefter studerat datan och ytterligare en AI-modell har använts för att skapa harmonierna.

Rösterna som hörs från de färgglada blobbarna är däremot inte operasångarnas egna utan vad algoritmen tror att opera låter som.

Tiden på året till ära har Blob Operan också ett jul-läge där det går att få blobbarna att sjunga olika julsånger genom att klicka på julgransikonen.

Läs också: Spotify vill använda AI för att upptäcka plagierad musik