Pc-marknaden har fått en otrolig skjuts under pandemin, då gaming och distansarbete exploderat, med en tillväxt ingen trodde var möjlig för bara ett år sedan.

Även årets fjärde kvartal blir extraordinärt enligt en ny prognos från analysföretaget Canalys. De tror på en tillväxt på 35 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Det skulle innebära 143 miljoner sålda enheter under kvartalet.

Det skulle också innebära att den årliga ökningen för pc-försäljningen blir 17 procent.

Fortsatt tillväxt nästa år

Tillväxten fortsätter sedan in i 2021. Under första kvartalet nästa år väntas försäljningen gå upp med 43 procent, enligt Canalys. Då ska man ha i åtanke att jämförelseperioden fortfarande är tiden före covid-19.

Därefter börjar man ju jämföra med perioderna efter covid-19-perioden, men enligt den här prognosen fortsätter försäljningen uppåt även om det då inte blir med samma höga procenttal.

Totalt tror Canalys att pc-försäljningen under 2021 ökar med 1,4 procent.

– Även om den globala pandemin har gett en enorm efterfrågeökning på kort sikt har pc-industrin mycket mer att ge under de kommande åren. På Canalys har vi identifierat fyra nyckeltrender som kommer att driva tillväxten på pc-marknaden 2021 och därefter: distansarbete, digital utbildning, pc som en tjänst och nya användningsområden, säger Rushabh Doshi, analyschef på Canalys.

En mängd nya möjligheter

– När vaccin börjar rullas ut och vi går in i en post-covid-värld kommer beteendeförändringar hos både företag och konsumenter att göra pc-användningen ännu viktigare, vilket leder till en mängd nya möjligheter, inte bara inom hårdvara utan även inom programvara och tjänster.

Säkerhet och uppkopplingsmöjligheter kommer att stå i fokus i denna post-covid-värld, när företagen formaliserar sina distansarbetsregler för de anställda.

Därmed kommer pc med starka säkerhetsstandarder samt lte- och 5g-uppkopplade pc att öka i popularitet.

Läs mer: De är störst på den skenande svenska pc-marknaden