I veckan presenterade EU-kommissionen sina förslag till att reglera hur plattformar konkurrerar och hur de hanterar skadligt innehåll – Digital Markets Act och Digital Services Act.

Bara riktigt stora plattformar omfattas av de föreslagna regelverken och de som inte följer konkurrensbegränsningarna eller inte har den koll som krävs på det innehåll som de härbärgerar kan få riktigt stora böter – upp till 10 respektive 6 procent av deras globala omsättning. De kan också tvingas avyttra delar av företaget.

Och reaktionerna hos de företag som med största säkerhet kommer omfattas om reglerna blir verklighet är blandade.

Vill minska Apples makt

Från Facebooks sida ser man positivt på regleringen. Framför allt skjuter företaget in sig på att det skulle kunna minska Apples makt, rapporterar CNBC.

– Apple styr ett helt ekosystem från enhet till appbutik och appar och använder denna makt för att skada utvecklare och konsumenter, såväl som stora plattformar som Facebook, säger en av företagets talespersoner.

Facebooks reaktion är kopplat till en längre strid mellan de två företagen som pågått sedan Apple introducerade ett verktyg som låter användarna stoppa annonsörer från att följa dem mellan olika appar.

Hur Apple ställer sig till de föreslagna reglerna är ännu oklart. Men även Spotify, som anser att Apple gynnar sin egen musiktjänst Apple Music hoppas på att reglerna ska skapa rättvisare spelregler.

Tror det kan hämma utveckling

Google däremot är mer kritiskt till EU-kommissionen förslag.

– Vi är oroliga över att de verkar specifikt rikta in sig på en handfull företag och göra det svårare att utveckla nya produkter för att stödja småföretag i Europa, säger Karan Bhatia, ansvarig för policyfrågor på Google.

Amazon vill inte uttala sig men Xavier Garambois som ansvarar för handeln inom EU skriver i ett blogginlägg lite allmänt om att företaget ”delar EU-kommissionens ambition att riva gränser så att konsumenter och företag i alla storlekar kan fulllt ut dra fördel av Europas inre marknad”.

Tiktok som anklagats för att det finns tvivelaktigt innehåll på plattformen ställer sig ändå positiva till att skärpa reglerna och pekar på att det är viktigt att vara transparent för plattformar som spelar en stor roll i samhället.

Även från Twitters håll är tonläget positivt och deras policyansvariga för Europa, Sinead McSweeney, säger att förslaget kommit vid ”en kritisk politisk tidpunkt” i Europa och världen.

Läs också:
Nu vill EU ta greppet – Google, Facebook och andra digitala jättar ska regleras
Styckningar, stämningar och digitalskatt – därför vill USA och EU reglera techjättarna