Att starta eget eller fortsätta arbeta på något av de stora bolagen? Det är en fråga som brukar sysselsätta många konsulter i it-branschen.

Tendensen genom åren har varit att it-proffs tenderar att bryta sig loss för att pröva sina vingar i goda tider medan man gärna har en trygg anställning då det blåser snålare.

Nu kommer i alla fall en undersökning som visar att många svenska när en dröm om att starta eget.

Större intresse bland yngre

En Sifo-undersökning som mjukvarubolaget VIsma låtit göra visar att var tredje svensk, 32 procent närmare bestämt, drömmer om att starta eget. Ju yngre man är desto större verkar intresset. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år är det varannan som vill bli egen företagare.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att många svenskar drömmer om att starta eget innebär alltså en stor potential för fler jobb. Nu måste politiker i riksdag och kommuner arbeta för att fler ska vilja och våga förverkliga sina företagsdrömmar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i en kommentar.

Ökar trots pandemin

Och trots den rådande pandemin så har faktiskt antalet registreringar av nya företag hos Bolagsverket ökat med 13 procent i år.

– Det är glädjande att nyregistreringarna ökar, eftersom Sverige behöver fler välmående företag. Samtidigt måste de bolag som redan finns få bästa möjliga förutsättningar för att fortsätta utvecklas, särskilt nu när många kämpar för sin överlevnad. Det kan handla om allt från rådgivning till stärkt samverkan mellan näringslivet och det offentliga, säger Boo Gunnarson.

Läs mer: Funderar du på att starta eget som it-konsult? Här är sju saker du måste kunna