Det var i november som Apple visade upp sina senaste modeller av Macbook Air, Macbook Pro och Mac Mini – som rymde Apples första egenutvecklade processorer för Mac.

Därmed dumpar de processorjätten Intel efter ett 15-årigt partnerskap. I stället är Apples egna chipp baserade på Arm-teknik.

Är Microsoft på väg att gå samma väg som Apple?

Åtminstone håller Microsoft, som har ett långt partnerskap med Intel, på att utreda frågan, enligt nyhetstjänsten Bloomberg.

Även de chipp som Microsoft arbetar med ska vara bygga på Arm-teknik.

Serverchipp troligast

Enligt Bloombergs källor är det troligast att Microsofts satsning resulterar i ett serverchipp snarare än i komponenter för deras Surface-produkter – men det är samtidigt möjligt även med det senare alternativet.

En talesperson för Microsoft kommenterar uppgifterna så här:

– Eftersom kisel är en grundläggande byggsten i teknik så fortsätter vi investera i vår egen kapacitet inom områden som design, tillverkning och verktyg, medan vi samtidigt främjar och stärker partnerskapet med ett brett intervall av chippleverantörer.

Uppgifterna innebar att Intels aktie rasade på USA-börsen i fredags, konstaterar nyhetskanalen CNBC. När börserna stängde hade Intels aktie gått ner med 6,3 procent.

Läs mer:
Därför dumpar Apple Intel och satsar på egna processorer
Intel välkomnar konkurrensen från AMD och Apple