Rapporten Data Gravity Index 1.5 från Digital Reality och datacenterföretaget Interxion spår att mängden data i Stockholm kommer att öka tio gånger fram till 2024. Och anledningen är något företagen kallar ”Data gravity” alltså en bildlig gravitationskraft där redan datatunga städer och regioner drar till sig än mer data.

Mängden data drar till sig fler tjänster och applikationer, vilket i sin tur ackumulerar mer data. Data Gravity Index 1.5 bygger på analyser av 53 storstäder där man gjort mätningar av intensiteten och ”gravitationskraften” i företagens tillväxt i form av data inom 23 globala branscher.

Ledande nordiskt datanav

Stockholm är redan idag det ledande datanavet i Norden, men ligger också i toppskiktet globalt. Detta i sig gör att data än mer söker sig till Stockholmsregionen och enligt rapporten kan mängden data i området öka tio gånger på tre år.

– Stockholm är en väldigt viktig knutpunkt för datatrafiken i den nordiska regionen. Det kommer vi fortsätta vara. Vi befinner oss mitt i en digitaliseringsresa med nya tekniker som AI och 5G vilket medför att mängden data ökar lavinartat. Det gör att behovet av bra uppkopplingar och förbindelser till olika molnplattformar, nätverksleverantörer och IT-tjänsteleverantörer är större än någonsin, säger Martin Svensson, affärsutvecklingsdirektör i Norden på Interxion som är en del av Digital Realty.

Enligt Interxion myntades begreppen Data gravity 2010 som en metafor för gravitationslagens likheter med webbapplikationers dragningskraft på data. Data Gravity är en trend som enligt enligt vissa bedömare kommer påverka företagens innovationskraft, förmåga att skapa säkra kundupplevelser och i slutänden även resultatet.

Stockholm en av snabbväxarna

Rapporten pekar också på att utvecklinegn kommer gå snabbast i Indonesiens huvudstad Jakarta följt av Singapore, Rom, Hong Kong, Melbourne och Atlanta i USA. Även Stockholm pekas ut bland snabbväxarnas tio-i-topp inom tre områden: bank och finanstjänster, professionella tjänster och detaljhandeln.

Hela rapporten (pdf) finns att ladda ned här.

Läs också:
Nytt datum satt för 5g-auktionen
Nu börjar Advania bygga sitt svenska datacenter