Efter att Post- och Telestyrelsen i samband med 5g-auktionerna som skulle gått av stapeln i höstas meddelade att operatörerna inte fick använda sig av utrustning från kinesiska Huawei har en juridisk strid uppstått.

Huawei har protesterat mot beslutet och även lämnat in en överklagan, vilket innebar att auktionen sköts på framtiden – men i december satte PTS den 19 januari som nytt datum för auktionen.

Nu kan Huawei dra svenska staten inför en internationell skiljedomstol. Det skriver Dagens Industri.

I en skrivelse till bland annat statsminister Stefan Löfven åberopas ett bilateralt investeringsskyddsavtal som ingicks 1982 och uppdaterades 2004, och Huaweis chefsjurist Zhao Minglu skriver även att Sveriges agerande allvarligt skadat bolagets affärsintressen. Enligt Huawei handlar det om intäkter på 5,2 miljarder kronor som PTS beslut omintetgjort.

Nu kallar Huawei till omedelbara förhandlingar med representanter för svenska staten, annars har Sverige genom avtalet förbundit sig att eventuella tvister ska hanteras av en internationell skiljedomstol, hävdar telekombolaget.

I en kommentar till Dagens Industri säger Kenneth Fredriksen, nordenchef på Huawei att brevet är ett ”rop på hjälp” och ett ”försök att göra den svenska regeringen uppmärksam på vad som är på väg att hända”.

Läs mer: Huawei slår tillbaka – stämmer amerikanska staten