Fotoware, som är guldpartner till Microsoft, har som namnet antyder sitt ursprung i fotovärlden. Bolaget jobbar främst med att hantera stora digitala tillgångar, vilka man själva benämner mediebanklösningar, som hanteras i Azure.

Fotoware är verksamt via sina partner i 34 olika länder, och medier av olika slag utgör fortfarande en stor del av kundbasen, men bolagets koncernchef Anne Gretland säger att behovet av att hantera stora digitala tillgångar ökar starkt i flera branscher.

Sedan juni ägs Fotoware av Viking Venture, som dragit igång en stor satsning i Norden, där man bland annat ska hitta kompletterande bolag. Nu blir öländska Buildpix, med huvudkontor i Borgholm, en del av den satsningen. Fotoware konstaterar att förvärvet dels ökar de svenska marknadsandelarna, dels stärker erbjudandet inom de två segmenten media och retail.

Anne Gretland, koncernchef på Fotoware.
Anne Gretland, koncernchef på Fotoware.

– Med köpet av Buildpix stärker vi oss inom media- och underhållningssegmentet samt retail. Det här är en strategiskt viktig satsning för oss, eftersom vi ser att efterfrågan och behovet av administration och smart hantering av mediafiler ökar, som till exempel att kunna koppla en produktbild med produktinformation för att säkerställa information oberoende av land eller kanal. Med Buildpix ombord fortsätter vi att innovera och möta de behov som finns i de segmenten med både teknik och kompetens, säger Anne Gretland, som ser ett ökat behov av bolagets mjukvara för att hantera digitala tillgångar på flera håll.

– Vi brukar dra paralleller till hur CRM har utvecklats, från att vara något som bara de största bolagen såg ett behov av att investera i till nu när alla har ett behov av att ha bra översikt på kunder och kontrakt. Vi ser samma resa framför oss för Fotoware och digital asset management-branschen, där vi ska vara med och driva innovationen.

Buildpix är sedan tidigare partner med Fotoware. Bolagets vd Christer Strandberg välkomnar den nya ägaren på följande sätt:

– Med vår kompetens inom Fotowares mediebanklösning ser vi fram emot att bli en del av Fotoware. Vi kommer att kunna utnyttja de synergier vi har haft som partner ännu mer. Vi ser fram emot att kunna hjälpa kunder med att få igång bra integration med sitt produktinformationssystem för att få ut varor på marknaden på ett sömlöst och effektivt sätt.