Coronapandemin rasar värre än någonsin, flera länder har beslutat om nya nedstängningar och världen har skakats av scenerna från Washington då Kongressen stormades av Trump-anhängare.

Ändå har 2021 inletts med en rivstart i it-sektorn. Ett par förvärv har offentliggjorts under årets första vecka:

Nätverksleverantören F5 meddelar i dag att de förvärvar Volterra, ett startup med en lösning för att hantera multicloud-miljöer, för 500 miljoner dollar.

Volterras grundare Ankur Singla skriver i en bloggpost att behovet av den här lösningen har accelererat under 2020 som en följd av pandemin. ”När vi startade var multicloud och edge fortfarande buzzwords och investerarna letade fortfarande efter användarcase. Tre år senare har covid-19 dramatiskt förändrat landskapet och accelererat digitaliseringen och flyttat våra dagliga aktiviteter online. Det här har orsakat massiva toppar i den globala internettrafiken samtidigt som nya attackytor skapas som påverkar säkerheten och tillgängligheten för vår ökande uppsättning av applikationer”.

Open source-leverantören Red Hat uppgav under torsdagen att de avser köpa upp Stackrox, en leverantör av säkerhetslösningar för containrar och Kubernetes. Planen är att föra in den här säkerhetsmjukvaran i sin Openshift Kubernetes–plattform.

Red Hat uppger att de med det här förvärvet stärker säkerheten för molnbaserade arbetsflöden.

– Att säkra Kubernetes-arbetsflöden och infrastruktur kan inte göras styckvis. Säkerheten måste vara en integrerad del av varje utrullning, inte en eftertanke, säger Paul Cormier, vd för Red Hat i en kommentar till ZDNet.

Som Computer Sweden skrev tidigare i veckan florerar rykten om en affär i en helt annan storleksordning, då it-konsultjätten Atos sägs vara intresserade av att köpa upp DXC och förbereder ett mångmiljardbud för bolaget.

De rapporter som kommit in under årets första vecka pekar mot att avslutningen på helåret 2020 var stark.

Samsung gick i veckan ut med preliminära resultat för sitt fjärde kvartal – och dessa visar på en stark avslutning på året för elektronikjätten. Vinsten väntas öka med 25,7 procent och försäljningen med 1,87 procent jämfört med motsvarande period året före, det vill säga innan corona slog till med full kraft.

Analytiker pekar särskilt ut komponentförsäljningen som bidragande till vinstökningen.

En av Samsungs konkurrenter på elektronikmarknaden, LG Electronics, rapporterade om att ett rekordkvartal är på gång, med en vinstökning på hela 536 procent och en försäljningsökning på 16,9 procent under fjärde kvartalet.

LG uppger att restriktionerna har skapat ett sug efter hemelektronik under hela fjolåret, och att detta fortsatt in i fjärde kvartalet.

Läs mer: Inget köpstopp under pandemin – här är årets förvärv