Förutom Sverige gäller avtalet även Estland, Lettland och Litauen.

Tele2 förväntar sig att utbyggnaden startar i år och kommer att pågå under flera år. Den nya corenät-infrastrukturen ska stödja och förbättra både 4g- och 5g-uppkoppling, vilket ger högre hastigheter och lägre svarstider för konsumenter och företag.

I ett pressmeddelande uppger mobiloperatören att ”Nokias molnbaserade infrastruktur och mobilapplikationer kommer möjliggöra den fulla potentialen i 5g för Tele2s kunder framöver”.

”Sveriges smartaste nät”

– Vi sökte en partner som framgångsrikt och effektivt kan hantera utbyggnaden av vårt 5g-corenät på ett driftsäkert sätt och Nokia erbjöd just det. Med deras mångåriga erfarenhet kan de tryggt hantera integreringen, vilket innebär att Tele2:s team kan fokusera på att möjliggöra nya tjänster för våra kunder samtidigt som vi upprätthåller Sveriges smartaste och mest pålitligaste nät, säger Thomas Helbo, teknisk chef på Tele2.

Nokias moln- och nätverkschef Raghav Sahgal säger i en kommentar:

– Vi stolta att kunna utöka vårt långa samarbete med Tele2 samtidigt som vi nu går in i 5g-eran. Vår relation sträcker sig tillbaka till utbyggnaden av mobilnäten på 1990-talet och vi ser fram emot att samarbeta med Tele2 för att leverera framtidens digitala tjänster och möjliggöra bättre och tryggare uppkoppling.

Läs mer: Nytt datum satt för 5g-auktionen