Under fjärde kvartalet ökade pc-försäljningen i världen med 25 procent jämfört med motsvarande period förra året och landade på 90,3 miljoner enheter. Detta enligt analysföretaget Canalys.

Den starka efterfrågan som uppstått som en följd av coronapandemin med distansarbete och gaming-boom höll således i sig året ut.

Under helåret 2020 såldes 297 miljoner enheter, en ökning med 11 procent jämfört med året före. Framför allt är det bärbara enheter som bär upp försäljningen.

Lenovo behåller förstaplatsen som största leverantör med en marknadsandel på 24,5 procent.
HP innehar andraplatsen, följt av Dell, Apple och Acer. De här fem leverantörerna har tillsammans 78,5 procent av pc-marknaden.

Rushabh Doshi, analyschef på Canalys kommer med rena hyllningstalet till pc:n och branschen i den här rapporten:

”Förtjänar all framgång”

– Branschen förtjänar all framgång de har haft det här året, säger han i en kommentar.

– Vi hade varit i en helt annan situation om det inte vore för pc-industrin, såväl leverantörerna som distributionskanalen, som möjliggjort att efterfrågan har kunnat mötas.

Doshi säger vidare att den digitala transformationen i världen under det senaste året inte går att jämföra med något annat år, och att ”pc:n har varit hjärtat i den här förändringen”.

– Nu när världen gör sig redo för vaccinering och att komma över Covid-19 så ska man också komma ihåg att pc:n har spelat en avgörande roll i varje steg i den kampen, från att förstå viruset, utveckla vaccinet till att övervaka utrullningen.

– Nu blir det väldigt svårt att räkna ut pc:n som några av oss gjorde för ett par år sedan. Den är här för att stanna.

Ser något annorlunda ut

Även analysföretaget Gartner pekar i sin rapport på att 2020 var året med högst pc-tillväxt på tio år. Gartner inkluderar inte Chromebooks (som var en av de kategorier som gick allra starkast) och deras siffror ser därför något annorlunda ut.

Enligt Gartner var ökningen 4,8 procent under helåret och 10,7 procent under fjärde kvartalet.

Chromebooks som alltså är en separat kategori ökade med hela 80 procent vilket innebar nästan 30 miljoner sålda enheter – framför allt som en följd av ett enormt sug från utbildningssektorn.

Läs mer: Utdömda produkter fick sin revansch tack vare pandemin