Idén är att EU ska bygga ett nätverk av satelliter som ska ge medlemsländerna snabbare och bättre tillgång till internet. lite på samma sätt som det Starlinknät som Elon Musks rymdföretag Spacex byggt upp i USA, rapporterar BBC News.

Och nu går EU-kommissionären för den inre marknaden, Thierry Breton, ut och ger sitt fulla stöd till satsningen.

– Mitt mål är att det ska gå snabbt. Och därför vore det lämpligt att kommissionen i år lägger fram ett förslag till Europaparlamentet och rådet så att vi kan börja det praktiska arbetet, sa han vid ett tal vid den 13:e europeiska rymdkonferensen i veckan.

Ett antal företag som bland annat satellittillverkare, internetoperatörer, internetleverantörer och telekomoperatöörer har valts ut att bilda ett konsortiumn som ska titta närmare på hur designen och omfattningen av projektet ska se ut.

Det kommer enligt Thierry Breton att ge insikter både i de tekniska dimensionerna men också hur strukturen av styrningen ska se ut liksom finansiering och uppdraget.

– Jag förväntar mig deras första feedback i april i år.

Hittills finns alltså inte någon exakt bild av projektet men på tjänstemannanivå inom EU har det talats om en mix av olika typer av satelliter som använder avancerad kvantkryptering och som är sammanlänkade med optiska kontakter. Den typen av snabb och säker anslutning och mycket kort fördröjning lyfts upp som avgörande för att hantera den teknik som är på gång – exempelvis självkörande bilar.

När det gäller kostnaden för projektet vill ingen gå ut med några siffror innan konsortiet sagt sitt. Tidigare har det dock talats om en beräknad kostnad på drygt 60 miljarder kronor.

Läs också: Europa gör som Elon Musk – skickar upp satelliter som ska ge internetåtkomst
Spacex Starlink imponerar på betatestare – hastigheter upp till 160 megabit