Startupen Livingpackets har som mål att ersätta kartonglådor med deras hållbara och återanvändningsbara "The Box". En låda som är gjord av polypropen och använder sig av en e-ink-skärm istället för en pappersetikett. Enligt Livingpackets så ska lådan, som rymmer 32 liter, hålla för över 1000 leveranser och på så vis även vara kostnadseffektiv. Likt en vanlig kartonglåda kan The Box också vikas ihop för att spara plats.

Engadget skriver att den franska elvaruhandeln Boulanger i Frankrike nu kommer hålla i ett pilotprogram för den senaste generationen av The Box, som också har en integrerad kamera, sensorer för att hålla koll lådans temperatur, tryck med mera samt högtalare och mikrofon. 

Vill se hur kunderna reagerar

Lådorna kommer användas av en av företagets butiker i Paris. Efter att kunderna fått sina varor kommer de kunna lämna tillbaka lådan vid valfri Boulanger-ägd butik. Målet med testet är att få in lådorna i Boulangers leveranssystem, visa att de säkert kan frakta dyra varor och se hur kunderna reagerar.

På sikt är Livingpackets plan att skapa en cirkulär ekonomi där lådorna även används exempelvis för returer och egna leveranser. Tanken är också att privatpersoner och logistikföretag ska få ersättning om de gör lådor tillgängliga för vidare användning. Livingpackets idé för att tjäna pengar är för stunden att återförsäljare ska betala en mindre serviceavgift vid varje leverans som inte ska vara dyrare än att använda kartonglådor.

Läs också: Belgiskt bolag köper svenska postutmanaren