Just nu pågår en digital frikoppling mellan USA och Kina – kinesisk mjukvara förbjuds i de amerikanska näten och i Kina ökar protektionismen – bland annat har man beslutat att kasta ut all utländsk mjukvara från sina myndigheter.

Och det här kommer att påverka företagen i EU kraftigt enligt en rapport från Europeiska unionens handelskammare i Kina, och den Berlinbaserade tankesmedjan Merics.

Vd:n på Europeiska unionens handelskammare i Kina, Joerg Wuttke varnade för ”en kommande storm” i samband med att rapporten släpptes, rapporterar Reuters.

Kräver en sansad analys

I rapporten, som kommer två veckor efter att EU och Kina nådde en överenskommelse om att ge europeiska företag större tillgång till kinesiska marknader, skriver de att ”när världen går mot ökande tekniknationalism kräver möjligheten till en fullständig digital frikoppling en sansad analys”.

Och protektionismen i Kina gör att det är svårt för företagen där att använda europeiska digitala lösningar och nätverksutrustning. I förlängningen kan det leda till att europeiska företag tvingas att välja mellan att helt separera verksamhet i Kina och resten av världen eller hitta mer ”neutral arkitektur”, enligt rapporten.

Joerg Wuttke, säger att kostnaderna är stora oavsett vilket av alternativen man väljer.

– Vi är på på väg utför… och hastigheten ökar. Jag ser ingen väg ut ur det i detta skede.

Läs också:
Kina förbjuder export av kryptering
Så vill Trump stänga ute Kina från amerikanska delen av internet