Kontorsmarknaden i San Francisco har nått sin lägsta tillväxt på 30 år i samband med att hemarbete fortsätter vara normen för Silicon Valleys företag, rapporterar The Guardian. Under 2020 ska antalet nya hyreskontrakt minskat med hela 71 procent jämfört med året innan. Även efterfrågan på mängden kontorsyta har halverats för de som faktiskt skrivit kontrakt.

Vad det kommer innebära för marknaden på sikt är oklart. San Francisco Bay Area har sedan tidigare även haft en kris relaterat till de spektakulärt höga hyrorna som uppstått till följd av Silicon Valley-företagens närvaro. 

Har tagit det ett steg längre

I dagsläget förväntas Google nu hålla sina anställda hemma tills åtminstone juli 2021, medan Facebook har planer för att låta hälften av företagets anställda kunna jobba hemifrån i fem till tio år framåt. Twitter har tagit det hela ett steg längre och sagt att deras anställda kan jobba hemifrån för alltid om de så önskar.

I en undersökning som genomfördes under maj 2020 sa två av tre tech-arbetare att de övervägde att flytta från San Francisco Bay Area om de skulle få möjligheten att jobba på distans permanent. En viss återgång mot det mer normala för både kontors- och bostadsmarknaden har dock börjat märkas i samband med att flera covid-19-vaccin nu börjat distribueras.

Läs också: Oracle blir nästa it-jätte att flytta högkvarteret från Kalifornien