LKAB investerar just nu stort med siktet inställt på en koldioxidfri produktion 2045. Digitalisering och automatisering är en viktig del av de investeringarna där man hoppas skapa en ny världsstandard för datadriven gruvdrift. Bland annat har man valt att investera i mjukvara från svenska affärssystemjätten IFS.

LKAB:s jakt på den bästa lösningen för enterprise asset management, det vill säga underhållshantering, landade enligt IFS i att man valde deras molnbaserade lösning.

– Det här avtalet är en milstolpe för oss och vår verksamhet, både i Sverige och globalt. Vi är glada över att kunna vara en viktig del i den resa som LKAB inlett mot den digitala gruvan och vi ser fram emot att kunna bistå när man ställer om till en koldioxidfri produktion, säger Ann-Kristin Sander, som är IFS försäljningschef för Norden.

Kommer användas i många olika länder

IFS-installationen kommer att användas av fler än 4 000 anställda på LKAB i Sverige, England och Norge. Den nya applikationsplattformen från IFS kommer att användas av 3 800 anställda i Sverige, 300 i England och 200 i Norge. Totalt berörs 20 verksamhetsorter, av vilka fem finns i Sverige. Den kommer även att användas av tio dotterbolag i tolv länder.

– Den resa som LKAB har påbörjat kommer att förändra den globala järn- och stålindustrin och sätta nya standarder för hur gruvor digitaliseras och drivs. För att kunna leda vår bransch mot mer ansvarsfulla arbetssätt och ett bättre utnyttjande av resurser behöver vi tillgång till de allra bästa tekniklösningarna. Det gör att vi kan säkerställa att folk arbetar och resurser används på effektiva och säkra sätt. IFS har en öppen lösning som kan kopplas till vår tekniska infrastruktur och som tillgodoser våra nuvarande och framtida behov, säger Markus Petäjäniemi, marknads- och teknikchef på LKAB.

Läs också: Molnet skapar insourcingtrend – företag måste utveckla affärssystemen själva