Det har varit rekordstor efterfrågan på begagnade datorer under 2020. Nu tar Inrego, ett bolag som nischat in sig på återanvänd it-utrustning, ännu ett initiativ för begagnatmarknaden.

Nu handlar det om att sälja reservdelar. Dessa kommer främst att tas från de datorer som inte kunde återanvändas, men trots det har fullt fungerande delar. Inledningsvis kommer det vara reservdelar till några utvalda datormodeller, men tanken är att det ska utökas allt eftersom.

– Vi har arbetat med återbruk av it-utrustning i över 25 år och vi ser att det finns ett ökat intresse. Vi är därför väldigt glada att nu kunna dela med oss av den här tjänsten som kommer möjliggöra ytterligare förlängd livstid på datorer vilket kommer att bespara både klimatet och plånboken, säger Mattias Aronsson, vd på Inrego Norden.

De komponenter som inte kunnat återanvändas och säljas har tidigare använts av Inrego internt. Genom att börja sälja reservdelar tar bolaget nästa steg i att se till att så mycket it-utrustning som möjligt återanvänds.

– Omkring 80 procent av klimatpåverkan från en dator kommer från produktionen. Därför är det enskilt bästa vi kan göra för att minska klimatpåverkan från våra datorer att använda produkterna längre, samt att se till att de återanvänds när du är klar med dem. Därför känns det som ett steg i rätt riktning att hjälpa till så att alla kan reparera sina produkter på hemmaplan och på ett hållbart sätt, säger Sebastian Holmström, som ansvarar för Circular Strategy på Inrego.

Läs även: Rider på begagnatvågen – nu vill Inrego bli internationellt