Det är AI Sweden som tillsammans med Zenseact, HPE, Ericsson och Volvo Cars idag inviger Edge Lab, som beskrivs som ett fysiskt labb för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI-teknik.

Investerar 30 miljoner kronor

Det är AI Sweden som kommer att ansvara för den fysiska anläggningen i Göteborg, och värdet av de investeringar som HPE, Volvo Cars och Zenseact gör i Edge Lab i år beräknas uppgå till 30 miljoner kronor.

Namnet Edge Lab syftar på att edge computing är en viktig del av satsningen. Här exemplifierar man med biltillverkare som Zenseact och Volvo Cars, och deras växande datamängder. Kostnaden för att samla in, överföra och bearbeta den data som krävs för att utveckla säkra autonoma lösningar kan lätt skena iväg.

Nytt stort AI-projekt i Göteborg – idag öppnar Edge Lab

Men med decentraliserat lärande och edge kan företagen undvika att samla in data från varje bil och träna den centralt, och istället skicka ut algoritmer och modeller som tränas på plats i bilen. Därefter förs de tränade algoritmerna tillbaka till en central punkt där insikter och data från alla olika fordon aggregeras. Det innebär att kostnader och energianvändning kan sänkas dramatiskt.

– Decentraliserat lärande och edge-teknik är en förutsättning för att vi ska kunna vidareutveckla den hållbara infrastruktur vi behöver för att ta nästa steg inom självkörandeteknik. Genom lanseringen av Edge Lab har vi nu en världsledande testmiljö där vi kan lära oss denna teknik och snabbt få in den i våra tillämpningar, säger Mats Nordlund, forskningschef på Zenseact.

Inte bara fordonsindustrin

Men det är inte bara fordonsindustrin som ska använda labbet. Inom tillverkande industri har man samma utmaning med växande datamängder, och i vårdsektorn hoppas man kunna lösa juridiska hinder med att använda och flytta data mellan olika vårdgivare.

Nytt stort AI-projekt i Göteborg – idag öppnar Edge Lab

– Utmaningarna med att skapa affärsvärden av den växande mängd distribuerad data som skapas idag är många. Edge computing och distributed learning kommer därför vara viktiga möjliggörare för att överbrygga dessa. Vi på HPE är mycket glada över att kunna bidra med vår senaste teknologi, mjukvara och tjänster till Edge Lab, säger HPE:s Sverige-vd Anna Granö.

Daniel Gillblad, chef för forskning och strategi på AI Sweden, konstaterar också att det kommer att vara en viktig plats även för studenter och forskare.

– Edge Lab kommer att möjliggöra för utvecklare, studenter, forskare, användare från industrin, akademin och den offentliga sektorn att samarbeta i konkreta projekt och möta verkliga behov. Detta ger svenska aktörer en unik chans att placera sig i förarsätet inom ett av AI:s stora framtidsområden. Nu uppmanar vi fler aktörer att delta i och bidra till denna nya AI-resa, för att stärka sin verksamhet och gemensamt utveckla Sverige, säger han.

Läs också: Det här är AI och så funkar det