Microsoft är ett av de it-bolag som kunnat se stark tillväxt under coronapandemin eftersom de har verksamhet i de nischer som boostats av distansarbete och restriktioner, som molnet, gaming och samarbetsverktyg.

Totalt ökade Microsoft försäljningen med 17 procent under senaste kvartalet, vilket är det andra i bolagets räkenskapsår. Därmed landade omsättningen på 43,08 miljarder dollar.

Det här var också bättre än väntat och i efterhandeln gick Microsofts aktiekurs upp med sex procent.

Azure ökade med 50 procent

Det segment som kallas Intelligent Cloud och som inkluderar Azure, serverprodukter som Windows Server, Github och företagstjänster hade en omsättning på 14,60 miljarder dollar och ökade med 23 procent. Bara Azure ökade med 50 procent.

– Det här drivs av fortsatt efterfrågan hos kunderna. Då kunderna fortsätter fokusera på digital transformation är efterfrågan starkare än väntat, säger Amy Hood, finansdirektör till nyhetsbyrån Reuters.

Även gaming-tjänsterna inom Xbox-linjen har gynnats av pandemin. Pc-segmentet som kallas More Personal Computing, och som innefattar Windows, gaming, enheter och sökannonsering hade en omsättning på 15,12 miljarder, vilket är en uppgång med 14 procent.

Företaget har nu 18 miljoner användare som prenumererar på tjänsten Xbox Game Pass för att få tillgång till spel. Det är en klar ökning från i september då antalet var 15 miljoner.

Stark försäljning av hårdvara

Gaming-verksamheten nådde för första gången en försäljning på fem miljarder dollar under ett kvartal, och gynnades både av ökat antal prenumeranter och stark hårdvaruförsäljning.

Däremot gav Microsoft inte någon ny uppdatering vad gäller användandet av collaboration-plattformen Teams. I oktober meddelade de att de hade 115 miljoner dagliga användare. Det här kvartalet nöjer de sig med att tala om att den mobila versionen av Teams har 60 miljoner dagliga användare.

Läs mer: SAP och Microsoft knyter tätare band – Teams ska in i SAP:s lösningar