En världsomspännande polisinsats har i veckan lett till att ett av världens mest betydelsefulla botnet, Emotet, oskadliggjorts. Det skriver Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning, Europol, i ett pressmeddelande.

Polisinsatsen var ett samarbete mellan myndigheter i Nederländerna, Tyskland, USA, Storbritannien, Frankrike, Litauen, Kanada och Ukraina, med internationell aktivitet samordnad av Europol och Eurojust.

Upptäcktes redan 2014

Emotet upptäcktes först som en bank-trojan 2014 men har med åren ändrat form. Botnätet har länge varit ett av de mest bestående och professionella tjänsterna för cyberbrottslighet. Emotet har bland annat använts av cyberbrottslingar för att installera skadeprogram som bank-trojaner och ransomware på offers datorer. Bot-nätet kunde också växa av sig självt genom en automatiserad process som skickade malware till nya offers datorer genom infekterade Word-dokument i mejl-bilagor.

Infrastrukturen som gav stöd till Emotet ska ha bestått av hundratals servrar världen över. Rättväsendet ska ha lyckats komma åt botnätet genom att ta kontroll över dess infrastruktur och ta ner det inifrån. Ett nytt tillvägagångssätt som inte använts tidigare.

Läs också: Efter stängningen av DarkMarket: polistillslag på flera platser