Mozilla har nu publicerat sin "Internet Health"-rapport för 2020. Något som först uppmärksammades av Zdnet. Rapporten som har släppts varje år, under de senaste fyra åren, tittar på problem som kan hota ett öppet, säkert och tillgängligt internet.

Den senaste rapporten visar på att webben under 2020 haft återkommande problem med inbyggd partiskhet för vissa etniciteter som spätt på diskriminering online. Detta kan ta sin form exempelvis i AI-algoritmer som är fördomsfullsfulla mot vissa folkgrupper eller sökmotorer som prioriterar vissa typer av människor och vissa delar av världen. Rapporten kostaterar att det finns gott om utrymme för förbättring gällande mångfalden på nätet. 

Kritiserar stora teknikföretag

Desinformation har varit ytterligare ett problem på nätet under 2020. Något som blivit extra allvarligt under ett år som bland annat innehållit en pandemi och ett amerikanskt presidentval. Rapporten kritiserar här de stora teknikföretagen Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook, Tencent och Alibaba för att inte vara tillräckligt transparenta och därmed bidra till spridningen av desinformation.

Rapporten kritiserar även den onlinebaserade gigekonomin, som vuxit till följd av coronapandemin, för att trampa på arbetares rättigheter.

Slutligen uppskattas internet också blivit mer splittrat under 2020. Detta i betydelsen att stora delar av internet begränsats i vissa länder på grund av olika sociala och politiska konflikter.

Läs också: Facebook överväger minska mängden politiskt innehåll i nyhetsflödet