Som en följd av avtalet mellan Google och Ford ska det skapas en ny samarbetsgrupp, Team Upshift, där anställda från de båda företagen ska ingå.

Det ska gälla allt från att skapa lösningar för återförsäljarledet till nya databaserade ägarerbjudanden.

Google ska också hjälpa Ford att utnyttja molnleverantörens teknik för AI, maskininlärning och dataanalys. På så sätt ska Ford kunna påskynda sin digitala omställning, modernisera verksamheten och utveckla tekniken i uppkopplade fordon.

Inkluderar teknik i fordonet

Avtalet inkluderar även tekniken inuti fordonen. Från och med 2023 ska Ford- och Lincoln-kunder kunna utnyttja digitala upplevelser byggda ovanpå Android-operativsystemet med inbyggda appar och tjänster, däribland kart- och röstteknologi.

De båda företagens koncernchefer kommenterar avtalet på följande sätt:

– När Ford nu fortsätter med den mest omfattande transformationen i vår historia med elektrifiering, uppkopplade och självkörande bilar, bildar Google och Ford tillsammans ett innovationskraftverk som verkligen kan leverera en överlägsen upplevelse för våra kunder och modernisera vår verksamhet, säger Jim Farley, vd för Ford.

Håller människor säkra på vägen

– Från det första löpande bandet till den senaste förarassistensteknologin har Ford satt innovationstakten för bilindustrin i nästan 120 år. Vi är stolta över att samarbeta för att implementera det bästa av Googles ai, dataanalys, beräknings- och molnplattformar för att hjälpa Ford att ställa om sin verksamhet och teknologiska utveckling som håller människor säkra och uppkopplade på vägen, säger Sundar Pichai, vd för Google och Alphabet.

Läs mer: Nokia överger de egna datahallarna – lägger sin it i Googles moln