Digitaliseringen av samhället gör att det finns ett stort behov av it-kompetens. Svenska Linkedin har gått igenom data från sin egen plattform och sett att efterfrågan på it-proffs ökade under 2020 trots pandemin.

– Techbranschen har visat sig vara pandemisäker när allt fler företag påskyndade sin digitala transformation och utvecklade nya strategier för att bemöta covid-19-utmaningarna, säger Jean Hedayat, LinkedIns Sverigechef.

Trenden ser ut att hålla i sig

– Vi har sett en ökad rekrytering av spelutvecklare, cybersäkerhetsspecialister och UX-designers från flera olika typer av arbetsgivare. Den här trenden ser ut att fortsätta även under 2021 och de som har spetskunskaper inom dessa områden går en ljus framtid till mötes.

Kunskaper som efterfrågas mest inom techkategorin är enligt Linkedin spelprogrammering, informationssäkerhet, inbyggda system, Javascript och användarcentrerad design och de jobbtitlar som söks är framför allt systemanalytiker, spelutvecklare, dataanimatör, cybersäkerhetsanalytiker och release engineer.

Förklaras med att e-handeln sköt i höjden

Data och analys är en helt egen kategori och enligt Linkedin ökade efterfrågan på kompetens med 38 procent förra året vilket bland annat förklaras med att e-handeln sköt i höjden och företag som Klarna och H&M investerade i sina e-handelsplattformar. De mest efterfrågade kunskaperna inom området är datateknik, SQL, Tableau, Apache Spark och Python. Och jobbtitlar som dominerar är dataanalytiker, dataingenjör, analyschef och analysspecialist.

Inom kategorin marknadsföring och sociala medier finns också ett stort sug efter personer med kunskaper kring Google analytics, marketing automation, Google tag manager, digital strategi och growth hacking.

Läs också:
Här är it och tech-jobben som betalar bäst – och sämst
7 egenskaper som alla it-ledare måste ha