Det blev Tietoevry som vann den upphandling som de 14 kommunerna gjorde genom Norrbottens e-nämnd. Uppdraget inkluderar även drifttjänster och avtalet sträcker sig initialt över fyra år och har ett värde av 30 miljoner kronor.

E-nämnden ville ha lokal leverans, vilket innebär att det blir ett datacenter i Boden, hos Hydro66, vilket kommer att kombineras med den infrastruktur som Tietoevry bygger upp för de olika kommunerna. I upphandlingen ställdes också höga krav på miljöhänsyn, hög effektivitet och kvalitet samt stöd för verksamheternas kommunspecifika och gemensamma system.

Kan erbjuda ännu bättre service

– Vi är glada över att kunna etablera en flexibel, utbyggbar, säker och modern datacenterlösning tillsammans med Tietoevry. Det ger oss tillgång till en gemensam teknisk plattform med bättre möjligheter att samverka mellan kommunerna i Norrbotten där vi tillsammans kan dela på kostnader för utveckling, drift och förvaltning. Dessutom med en geografisk placering inom regionen. Det kommer att stärka vårt digitaliseringsarbete för att förverkliga våra visioner och ge oss möjlighet att erbjuda ännu bättre service till medborgare och näringsliv, säger Jörgen Larsson, representant för Norrbottens e-nämnd och it-chef i Bodens kommun.

– Det här ger oss lite mindre kommuner möjligheter att nyttja samma moderna och säkra teknik, adderar Crister Lundgren, it-chef i Älvsbyns kommun och representant i Norrbottens e-nämnd.

David Rowe, vd på Hydro66, ser fram emot samarbetet och slår ännu ett slag för bolagets anläggning ute i Lule älv, som innebär att den drivs av 100 procent grön el.

Glada över att bidra med infrastruktur

– Vi är mycket glada över att kunna stödja Tietoevry i detta viktiga initiativ för Norrbottens kommuner. Kostnadsbesparingarna och ökad prestanda, skalbarhet, flexibilitet och i slutändan valuta för pengarna som projektet ska leverera är betydande. Vi är glada över att bidra med kritisk infrastruktur för projektet, säger han.

De kommuner som samverkar genom Norrbottens e-nämnd är Arjeplogs kommun, Arvidsjaurs kommun, Bodens kommun, Gällivare kommun, Haparanda stad, Jokkmokks kommun, Kalix kommun, Kiruna kommun, Luleå kommun, Pajala kommun, Piteå kommun, Älvsbyns kommun, Överkalix kommun och Övertorneå kommun.

– Vi har lång erfarenhet av att leverera it-stöd till Sveriges kommuner, myndigheter och regioner. Vår kunskap om offentlig sektor i kombination med gedigen digitaliseringskompetens och vårt breda partnerskapsekosystem gör att vi kan bidra till samhällsnytta i hela landet. Med den här lösningen får Norrbottens kommuner en lokal och toppmodern lösning som kommer att underlätta för medborgarna, säger Bengt-Göran Kangas, som är ansvarig för offentlig sektor på Tietoevry.

Läs också: Proact ska få snurr på Liseberg