Om man talar i termer av reda pengar så har den globala infrastrukturmarknaden aldrig vuxit så mycket som den gör nu.

De 39,9 miljarder dollar som marknaden omsatte under fjärde kvartalet är en ökning med 10 miljarder jämfört med motsvarande period 2019. Så stor ökning har marknaden aldrig haft tidigare.

Procentuellt är ökningen 32 procent, enligt senaste rapporten från analysföretaget Canalys.

Distansarbetet och undervisning via nätet under pandemin driver på efterfrågan, precis som streaming, gaming och collaboration.

Fortsatt nummer ett

Amazon Web Services är fortsatt nummer ett på marknaden med en marknadsandel på 31 procent och en tillväxt på 28 procent.

Microsofts Azure är tvåa med 20 procent av marknaden och 50 procents tillväxt.

Microsoft har gynnats av högre efterfrågan på Teams och Windows Virtual Desktop, sedan restriktioner och lockdowns slog till.

Google Cloud är tredje största leverantör och äger 7 procent av marknaden, med en tillväxt på 58 procent.

Bygger datacenter i Europa

Nästan lika stora är kinesiska Alibaba Cloud som expanderar kraftigt och bygger datacenter, bland annat i Europa. Deras molntjänster växte med 54 procent och de har nu en marknadsandel på 6 procent.

Canalys analytiker Blake Murray säger i en kommentar:

– Efterfrågan på molntjänster förblir stark över alla företagssegment, inklusive de branscher som drabbats hårdast av pandemin, som detaljhandel och tillverkning. Digitaliseringstakten som styrs av molnet går allt snabbare. Företagen blir också allt mer bekväma i att släppa loss budget för affärstransformation.

– Stora projekt som tidigare skjutits upp prioriteras nu, runt applikationsmodernisering, SAP-migreringar och arbetsplatsomvandling.

Läs mer: Googles molnförlust: nästan 50 miljarder under 2020