En ny rapport från den icke-vinstdrivande tankesmedjan Openforum Europe (OFE), genomförd på uppdrag av EU-kommissionen, visar på att EU kan förlora flera miljarder euro varje år på att inte använda sig mer av öppen källkod.

Öppen källkod är när programmets källkod lämnas ut tillsammans med det körbara programmet. Syftet är att användaren ska kunna rätta fel och lägga till funktioner. Ofta har användare fler rättigheter och skyldigheter och en förväntning på sig att de ska dela med sig av förbättringar och rättelser av fel.

Utbredd okunskap

Rapporten visar på att det finns en utbredd okunskap gällande fördelarna med öppen källkod och att europeiska företagare, trots att de har tillgång till en uppsjö av mjukvara i öppen källkod, sällan använder den i sin affärsverksamhet.

I en kommentar till Zdnet säger Openforum Europe:s vd Sachiko Muto att öppen källkod kan uppfattas som något lätt kontraproduktivt.

– Det finns lite förståelse för hur du faktiskt kan använda något som är gratis för att bygga en genomförbar affärsmodell och tjäna pengar, säger han till Zdnet.

Läs också: De här var de populäraste programmeringsspråken 2020