Elon Musk har tidigare meddelat att han donerar 100 miljoner dollar till tävlingen Xprize som går ut på att ta fram teknologi som framgångsrikt kan fånga in koldioxid för att hjälpa till att förhindra klimatförändringarna. Nu rapporterar Techcrunch att Xprize och Elon Musk släppt detaljerna för tävlingen.

Hela summan på 100 miljoner dollar kommer göras tillgänglig som vinster för de tekniska lösningar som kan ta bort koldioxid direkt från atmosfären eller haven och låsa undan den på ett permanent och miljövänligt sätt.

Delas upp på flera pristagare

Xprize siktar på att ge upp till 15 finalister en miljon dollar var, följt av tre vinnare där tredje- och andraplatsen får 10 miljoner dollar var och förstaplatsen hela 50 miljoner dollar. 25 stipendium på 250 000 dollar var kommer också delas ut till deltagande studentlag.

För att kvalificera sig för vinst måste metoden kunna dra ut ett ton koldioxid per dag, med möjlighet att kunna skalas upp till gigaton-nivåer på ett kommersiellt gångbart sätt i framtiden.

Det finns idag flera företag som arbetar med så kallad carbon capture. Teknikens begränsning har än så länge varit att det är väldigt dyrt att ta bort koldioxid på ett sätt som både är säkert och inte har någon ytterligare negativ påverkan på miljön till följd av restprodukter.

Xprize tävling kommer att dra igång officiellt den 22 april 2021. Deltagarna kommer ha upp till fyra år på sig att ta fram sina lösningar och tävlingen avslutas officiellt på Earth Day 2025.

Läs också: Forskare har lärt spenatplantor att skicka mejl