Alla vanliga webbläsare sparar information om dina aktiviteter på nätet. När du fyller i ett formulärfält, exempelvis sökrutan hos Google, sparas informationen för att underlätta framtida sökningar, men ibland kan det bli pinsamt.

– Jag använder Browzar som ett komplement. Jag vill att Explorer ska komma ihåg information eftersom det är praktiskt, men om jag är hemma hos en granne, eller arbetar på en delad dator och exempelvis ska göra bankärenden är Browzar perfekt, säger skaparen, Ajaz Ahmed över telefon från London.

– Väldigt många vet inte heller hur man stänger av Autocomplete i Explorer. Testa att klicka i sökrutan på en dator och du kommer förmodligen att bli överraskad av vad du får se, fortsätter han.

Bara ett skal
Browzar är utvecklad för att vara extremt kompakt. Genom att använda renderingsmotorn från Internet Explorer kan filstorleken hållas nere. Browzar är egentligen bara ett skal till Internet Explorer, och det innebär också att den inte behöver installeras.

För att börja använda Browzar räcker det att surfa till webbläsarens hemsida, klicka på ladda ner, och öppna filen. Eftersom filen inte är större än 264 kilobyte går processen blixtsnabbt.

– Vi har arbetat hårt för att hålla filstorleken nere. Tanken är att man ska kunna köra Browzar direkt även på delade datorer och därför är filstorleken viktig. Det tar bara två sekunder att ladda ner Browzar, säger Ajaz Ahmed.


Browzar i full aktion på Computer Swedens hemsida.

Slänger bort dina kakor
För att fungera skapligt lagrar Browzar kakor på samma sätt som vanliga webbläsare, men när webbläsaren stängs av raderas samtliga direkt, även om de är inställda för att lagras permanent.

Om webbläsaren av någon anledning skulle krascha säger den till vid nästa uppstart att den inte avslutades korrekt sist och frågar om eventuell information från föregående session ska raderas.

I dagsläget finns Browzar enbart till Windows, men trots att den bygger på motorn från Internet Explorer finns långt framskridna planer på versioner även för Mac och Linux. Enligt Ajaz Ahmed kan dessa släppas innan slutet av året.

Annonsörernas mardröm
Ajaz Ahmed återkommer flera gånger till fallet där sökhistorik från hundratusentals användare läckte ut på AOLs hemsida och säger att just det fallet är ett bra exempel på varför man ska använda Browzar.

Sajter och företag som lever på att karlägga folks sökvanor och övriga beteende på webben kommer dock att få det tuffare om Browzar slår igenom. Utan permanenta kakor blir det exempelvis svårare att mäta besökstrafik.

– Jag är säker på att annonsörer inte kommer att uppskatta Browzar, men det struntar jag i, säger Ajaz Ahmed. Vi har inte utvecklat Browzar för dem, Browzar är till för konsumenter.

Läs mer och ladda ner från Browzar.com