Den svenska it-branschen fortsätter locka tunga investerare. För drygt sex år sedan köptes isländska Advania av en grupp svenska investerare via bolaget Advinvest. Från och med idag har Advania en ny majoritetsägare, i investmentbanken Goldman Sachs.

Goldman Sachs Merchant Banking Division köper samtliga aktier, men i samma veva återinvesterar många av de tidigare ägarna, däribland Via Equity, som köpte 30 procent av bolaget 2018. Hur mycket den nya ägaren betalar avslöjas inte. Budskapet om strategin framöver lyder att verksamheten ska fortsätta växa såväl organiskt som via förvärv.

Ursprung på Island

Advania har sitt ursprung på Island, där det som utgör grunden i bolaget drog igång redan 1939. Numera har man dock sitt huvudkontor i Stockholm, med runt 1 400 anställda på 27 olika orter i de fem nordiska länderna. Omsättningen ligger i dagsläget på drygt 5 miljarder kronor.

– Goldman Sachs är världsledande inom riskkapital, med en stark historik av investeringar i tekniksektorn och i Norden. Att samarbeta med dem är inte bara ett bevis på vad vi hittills har uppnått, utan också ett löfte till alla här på Advania att resan framåt kommer vara full av spänning och nya möjligheter, säger koncernchef Mikael Noaksson om ägarbytet och hur det kommer påverka.

– Det viktigaste är att vi kan hålla fast vid vår huvudambition, att vara en riktig partner för alla kunder och en bra arbetsplats som fortsätter att locka till sig de bästa talangerna.

Michael Bruun, partner på Goldman Sachs, kommenterar köpet på följande sätt:

– Vi är mycket glada över vårt samarbete med Advanias ledningsgrupp. Vi har varit mycket imponerade av Advanias starka kunskap, kultur och rykte, liksom företagets övertygande affärsmodell och tillväxtresa. Tillsammans med ledningen, Via Equity och andra återinvesterande aktieägare ser vi fram emot att skynda på Advanias tillväxtresa både organiskt och genom förvärv.

Gjort ett utmärkt jobb

– Vi har varit med som investerare i Advania i drygt två år nu. Det är ett strålande företag som vi ser fram emot att fortsätta arbeta med. Ledningsgruppen har gjort ett utmärkt jobb med att skapa den ledande nordiska it-spelaren och vi är glada att fortsätta resan med detta fantastiska team, säger Benjamin Kramarz, partner på Via Equity, som alltså kommer att vara med även i fortsättningen.

Läs också: Rapport: Mängden data i Stockholm kan öka tio gånger till 2024