Microsoft hade kunnat gå in på molnmarknaden ett eller två år tidigare – och då hade Amazon kanske inte fått det försprång som de fortfarande har. Det uppgav förre Microsoft-vd:n Steve Ballmer i en livestreamad diskussion på Clubhouse, rapporterar nyhetskanalen CNBC.

Amazon gick in på marknaden före Microsoft, IBM, Oracle och andra teknikleverantörer och har behållit sin marknadsposition sedan dess.

AWS omsatte nästan dubbelt så mycket

Under fjärde kvartalet levererade Microsofts Azure intäkter på sju miljarder dollar, enligt analytikers beräkningar medan AWS hade en omsättning på 12,7 miljarder under samma period.

Under diskussionen som CNBC refererar till sade Ballmer bland annat:

– Jag önskar att vi hade startat ett eller två år tidigare med Azure. Vi började ju egentligen med plattform som tjänst i stället för med infrastruktur som tjänst.

– Vi borde förmodligen gjort lite annorlunda. Det kostade oss lite tid i kampen mot AWS.

Amazons EC2- och S3-tjänster släpptes 2006 och Microsoft släppte sina första erbjudanden inom Azure 2008.

Men Windows Azure, som var den mest påtagliga konkurrenten till Amazons infrastrukturtjänster släpptes inte förrän 2010.

Ersatte Ballmer som vd

2011 tog Satya Nadella över chefskapet för Azure och 2014 ersatte han Ballmer som vd.

Ballmer uppgav i samma diskussion att Microsoft borde ha börjat bygga mobiltelefoner tidigare om de skulle ha haft en chans att konkurrera på den marknaden.

Microsofts fiaskoköp av Nokias mobilenhet kom mer än sex år efter att Apple släppt sin första version av Iphone.

Läs mer: Utmanaren närmar sig AWS, Microsoft och Google i det växande molnet