Nu har fackförbundet Akavia släppt ny lönestatistik. Och den här gången syns en tydlig effekt av pandemin för it-akademikerna. Det handlar alltså om systemvetare men även andra personer med andra it-relaterade treåriga utbildningar från högskolor och universitet, som exempelvis datateknik, interaktionsdesign, spelutveckling eller de som läst till informationsarkitekt.

Medan lönen steg med 3 procent 2019 och 2,7 procent 2018 så stannade 2020 års löneökning på 1,4 procent. Av de grupper som Akavia organiserar förutom it-akademiker – jurister, personalvetare, samhällsvetare och kommunikatörer och ekonomer– är det bara ekonomer som haft en sämre löneutveckling under året. Snittet för alla grupperna hamnade på 1,6 procent.

”Kom igång sent”

– Pandemin och en uppskjuten avtalsrörelse gjorde att lönerevisionerna kom igång sent förra året. Många revisioner och lönesamtal har därför i praktiken inte hunnit genomföras, säger förhandlingschefen Mikael Andersson.

Mest tjänar it-akademiker som arbetar inom försäkring och finans – 57 400 respektive 57 000 kronor ligger medianlönerna på där medan de som jobbar med it inom it-branschen ligger nästan 8 000 kronor lägre med en medianlön på 49 900 kronor i månaden.

Privat sektor betydligt högre

De i privat sektor ligger också betydligt högre än de som arbetar i statlig eller kommunal sektor. Privat ligger medianlönen på 51 900 kronor, de statligt anställda hamnar på 46 600 kronor och medianlönen för en kommunalanställd ligger på 44 400 kronor.

Även det geografiska läget påverkar. It-akademiker i Storstockholm har en medianlön på 54 000 kronor medan de som arbetar i norra delen av landet ligger på 45 025 kronor.

Läs också: Ubuntu populäraste Linuxdistributionen