Efter att ha genomfört flera miljardförvärv runt om i världen under de senaste åren drämmer nu svenska Sinch till med ett riktigt mastodontköp. Det svenska bolaget, som levererar molntjänster för kundinteraktion via mobilen, har ingått ett bindande avtal om att köpa Inteliquent.

Prislappen ligger på 1,14 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 9,5 miljarder kronor. Inteliquent är enligt Sinch den största oberoende leverantören av rösttjänster i USA, och efter förvärvet kommer det svenska bolaget vara störst på rösttjänster till amerikanska företag och teleoperatörer.

Drygt 500 anställda

Inteliquent, som har huvudkontor i Chicago och drygt 500 anställda, tillhandahåller idag röstkommunikation till de största nordamerikanska leverantörerna av kommunikationstjänster. Under 2020 landade omsättningen på 533 miljoner dollar, med ett ebitda-resultat på 135 miljoner dollar.

Bolaget äger också ett redundant, geo-diversifierat, operatörsklassat Tier 1-nätverk som är direkt kopplat till operatörer som når 94 procent av den amerikanska befolkningen. Plattformen hanterar mer än 300 miljarder minuter röstsamtal per år och företaget har registrerat mer än 100 miljoner aktiva telefonnummer åt sina kunder.

Mest krävande röstkunderna i USA

– Att nå en stark position på den amerikanska röstmarknaden är avgörande för att etablera Sinch som den ledande globala plattformen för molnbaserade kommunikationstjänster. Inteliquent levererar tjänster till de största och mest krävande röstkunderna i USA med den oöverträffade kvalitet som ett helägt nätverk medför, säger Sinchs vd Oscar Werner och konstaterar vidare:

– Vårt samlade erbjudande med både röst- och meddelandetjänster ger oss unika möjligheter att växa vår affär och ge företag de verktyg som krävs för att skapa en förstklassig kundupplevelse.

– Vi är väldigt glada över de stora möjligheter den här affären skapar och det breddade produkterbjudande vi nu kommer att kunna erbjuda våra kunder. Att kombinera vårt ledande rösterbjudande med Sinch globala meddelandeplattform ger oss verkligen en ledande position inom den snabbt växande marknaden för molnkommunikationstjänster, säger Inteliquents vd Ed O’Hara.

Läs också: Sinch gör miljardförvärv i Brasilien