I Sverige finns det nästan 300 000 småföretag och det är de som ip-telefonileverantörerna nu inleder kampen om. Inom loppet av några veckor har utmanarna Zultys och Snom lanserat specialanpassade växlar. Om några veckor hakar Nortel på med företagets hittills minsta växel. Produktregnet kommer inte som en överraskning för Gartners Steve Blood.

- Också småföretagen har haft sina växlar i fem år och börjar därför titta på uppgraderingar, säger Steve Blood.

Även Ericsson ligger i startgroparna med en serverbaserad ip-telefoniväxel, efterträdaren till Business Phone, dagens dominant.

- Under sista kvartalet ska vi lansera en första version, säger Stefan Vekeman, säljchef för converged enterprise solutions.

Växlar till småföretag måste ha samma funktioner som de för större företag, enligt Stefan Vekeman. Han tycker integrationen med mobiltelefonen är ännu viktigare.

- Den stora utmaningen är att göra allt detta till ett lågt pris, säger Stefan Vekeman

Viktig prislapp
Just priset är mycket viktigt. De mindre företagen är mer priskänsliga, enligt Steve Blood.

För att hålla nere priset är samtliga produkter Linuxbaserade och session initiation protocol, sip, används för att ringa.

Zultys MX30 kostar cirka 3 000 kronor per användare och då ingår en telefon. Snoms växel kostar cirka 20 000 kronor, då ingår inga telefoner.

- Ip-telefoniväxlarna är i dag billigare, säger Steve Blood.

Dessutom är det viktigt att produkterna är enkla att installera, använda och uppgradera. Det har alla leverantörer lagt mycket krut på. Två minuter ska det till exempel ta att installera Snoms Voip Box, i varje fall om man får tro leverantören.

Att sälja ip-telefoni till mindre företag handlar inte bara om att ha billiga växlar som är enkla att använda. Hur de säljs är minst lika viktigt.

- Produkterna är inte problemet. Det svåra är täckningen som behövs för att sälja telefoni till den här kundgruppen, säger Mikael Ekman, Sverigechef på Alcatel.

Han tror sig ha löst täckningsproblemet genom ett avtal med Axcom, som enligt Mikael Ekman är anledningen till att Ericssons Business Phone är så populär bland småföretagen.

Alcatel lanserade OmniPCX Office redan 2001, men det är först på senare tid som alla funktioner finns på plats. En likhet mellan alla ovan nämnda produkter är att de använder Linux som operativsystem och session initiation protocol som protokoll.

Hård konkurrens
Steve Blood håller med om att kanalen får en avgörande betydelse.

- De har alla bra produkter, säger han.

Leverantörerna konkurrerar inte bara med varandra, andra tekniker vill också ha ett finger med i spelet.

- De får räkna med hård konkurrens från mobiloperatörerna, säger Steve Blood.