Torsdagen den 18 februari 2021 landade rovern Perserverance på Mars efter en resa från jorden som startade den 30 juli 2020.

Perserverance har liknande design som den tidigare rovern Curiosity men kommer med flera större och mindre uppgraderingar. Bland annat bär rovern den experimentella mini-helikoptern Ingenuity på 1,8 kg som är tänkt att utföra den första flygningen på en annan värld och som drivs av Linux, rapporterar Zdnet

Styrs inte manuellt

På grund av att Mars befinner sig på cirka 11 ljusminuters avstånd från jorden kommer mini-helikoptern inte styras manuellt. Mars atmosfär har dessutom en densitet motsvarande en hundradel av jordens och bara en tredjedel av gravitationen.

Minihelikoptern kommer därför sköta flygningen själv med hjälp av Linux och ett NASA-byggt program baserat på Jet Propulsions Laboratorys, JPL, eget F´ som är byggt på öppen källkod.

NASA har tidigare även använt Linux ombord på Internationella rymdstationen, ISS.

Hårdvarumässigt ska minihelikoptern använda sig av en Qualcomm Snapdragon 801, en fyrkärning Arm-processor på 2,2 GHz. Själva flygprogrammet läser av sensorerna 500 gånger per sekund för att kunna hålla minihelikoptern stabil.

Enbart en teknisk demonstration

Själva flygningen är enbart en teknisk demonstration för att visa att kommersiell hårdvara och öppen källkod kan användas för att flyga på Mars. Ingenuitys flygning har inget att göra med Perserverance huvudsakliga uppdrag som är att leta efter spår efter tidigare existerande liv på Mars genom att samla in prover som sedan ska skickas tillbaka till jorden.

Läs också: Lyteloop satsar på laserbaserad lagring i rymden