Veckan började bedrövligt med stora nedgångar på börsen för de stora amerikanska techbolagen – med ett undantag, nämligen Oracle.

Oracle hade tvärtom sin bästa dag på närmare ett år och gick under gårdagen upp med fem procent, skriver amerikanska nyhetskanalen CNBC.

Skälet bakom rusningen är intressant. En artikel i affärsmagasinet Barron’s har gått igenom den 43 år gamla mjukvaru- och hårdvarujättens molnverksamhet.

Förändringsresa på samma sätt som Microsoft

Tesen är att Oracle är nästa på tur av de stora etablerade it-leverantörerna att göra en förändringsresa på det sätt som exempelvis Microsoft gjort.

Microsoft har som bekant transformerats från licenssäljare till att allt mer bli ett molnbolag med Azure, och de har därmed kunnat se sin aktiekurs skjuta i höjden.

Adobe är ett annat exempel på ett bolag som gjort den resan.

I artikeln slås fast att Oracle har potential att vinna marknadsandelar i molnet, både genom att förse kunder med molnbaserad programvara och genom att vinna mark på infrastrukturtjänster som företag kan köra sina egna program på.

I dag är det dock svårt att veta hur stora de här verksamheterna är för Oracle, eftersom de slutat särredovisa detta.

Svagare än andra molntjänster

Senaste kvartalet växte Oracles totala omsättning med 1,9 procent jämfört med ett år tidigare, vilket är betydligt svagare än den generella tillväxten på molntjänster.

Oracle har tagit en del prestigeaffärer, med Zoom till exempel, men har inte på allvar börjat utmana de största molnleverantörerna som AWS och Microsoft.

Under första halvåret 2020 hade de under tre procent av marknaden för publika molntjänster, skriver CNBC.

Läs mer: Analytiker: Oracles Tiktok- och Zoomaffärer skakar inte om molnmarknaden