När Microsoft-höjdaren Brad Smith, som har titeln president för företaget, frågades ut i den amerikanska senatens underrättelseutskott under gårdagen, hyllade han it-säkerhetsföretaget Fireeye för sin transparens i samband med Solarwinds-attacken.

Det skriver amerikanska CNBC.

– Det faktum är att vi är här i dag, diskuterar den här attacken, dissekerar vad som gick fel och identifierar sätt att åtgärda framtida risker, beror enbart på mitt medvittne Kevin Mandia (vd för Fireeye) och hans kollegor på Fireeye. De var öppna och transparenta om vad de hittade i sina egna system och bjöd in oss på Microsoft att arbeta med dem och undersöka attacken, sade Brad Smith.

Viktigaste lektionen för oss alla

– Utan den här transparensen hade vi förmodligen fortfarande varit ovetande om attacken. På sätt och vis är det den viktigaste lektionen för oss alla. Utan den här typen av transparens kommer vi alla komma till korta i att stärka cybersäkerheten.

Smiths vittnesmål sätter fingret på att många cybersäkerhetsincidenter aldrig når upp till ytan.

Smith uppgav också att privata företag borde åläggas att vara transparenta vad gäller allvarliga intrång i deras system. Där lyfte han fram EU som en förebild där företagen har mer ”konsekventa krav på sig”.

Läs mer: Efter Solarwinds – hur ska vi kunna lita på våra säkerhetsverktyg?