Dardel. Det är namnet på den nya superdator som ska byggas på KTH och som enligt lärosätet ska bli Sveriges snabbaste.

Totalt investerar Swedish National Infrastructure for Computing, SNIC, 100 miljoner kronor det nya superdatorprojektet.

Det är Parallelldatorcentrum på KTH, som redan är ett av Sveriges ledande superdatorcentrum, som ska utöka maskinparken med mer beräkningskraft, uppger tekniska högskolan i ett pressmeddelande.

Gert Svensson, som är vice ordförande parallelldatorcentrum, säger i en kommentar att den nya superdatorn främst ska användas för tekniska och vetenskapliga beräkningar och simuleringar.

En del med grafikprocessorer

– Den innehåller både en CPU-del för de som vill köra vanliga program utan ändring samt en del med grafikprocessorer (GPU:er) för de användare som behöver extremt hög prestanda. Vi tror att detta är vad som kommer att användas i de största superdatorerna under den närmaste framtiden.

Tillverkare är HPE/Cray och maxprestanda 10000000 gigaflops.

Gert Svensson uppger också att eftersom AI ingår i en del vetenskapliga simuleringar så ska superdatorn användas till detta. Ett användningsområde lär bli forskning runt covid-19, som Parallelldatorcentrum är involverat i både i ett europeiskt och i ett internationellt konsortium.

Vidare meddelas att superdatorn är vattenkyld direkt in i elektroniken.

– Det är så vitt vi vet den första högprestandadatorn i Sverige med direktvattenkylning, det vill säga att man går inte via luft först. Den höga temperaturen på kylvattnet gör superdatorn extra lämplig att användas i KTH:s värmeåtervinningssystem som värmer stora delar av KTH:s campus under vintern.

Döps efter svenska författare

Varför går då den nya superdatorn under namnet Dardel. Jo, KTH har sedan 30 år döpt de här produkterna efter svenska författare och den nya skapelsen har fått sitt namn efter Thora Dardel, gift med konstnären Nils Dardel.

Bland KTH:s tidigare superdatorer märks namn som Beskow, Lindgren, Ekman, Lenngren, Lucidor, Strindberg och Bellman.

– Nu kan vi hedra en kvinnlig författare och samtidigt visa en fin målning av henne samt hennes man mest berömda målning "Den döende dandyn". Tavlan målades 1918 under spanska sjukan och motivet säg inte ha någon med pandemin att göra, men vi tycker ändå att det har en viss aktualitet.

Läs mer: Sveriges snabbaste superdator – nya trumfkortet i AI-kampen