Ett amerikanskt konstprojekt där deltagare får kontrollera ett exemplar av robothunden Spot som beväpnats med ett paintball-gevär får nu kritik från robothundens tillverkare Boston Dynamics, rapporterar BBC

Fjärrstyr bestyckad robothund

Konstprojektet Spot's Rampage går ut på att användare kan fjärrstyra den bestyckade robothunden via en smartphone. Den som styr Spot får två minuter på sig att göra vad den vill innan det att nästa slumpmässiga person får ta över kontrollerna.

Boston Dynamics kritiserar konstprojektet för att vara provokativt och säger att Spots garanti kan dras in om det genomförs. I så fall skulle Spot-roboten ifråga inte kunna få nya uppdateringar. Enligt Spots kontrakt får roboten inte användas för att bryta mot lagen eller för att skada eller skrämma människor eller djur. 

Finansierades av militären

Bakom konstprojektet står MSCHF som säger att Spot eller liknande robotar förmodligen kommer användas militärt. Boston Dynamics ursprungliga forskning finansierades av militären men sedan dess har robotikföretaget arbetat för att distansera sig från den bilden.

Under 2020 sålde Boston Dynamics 400 Spot-robotar som nu används inom olika industrier som byggarbete, gruvdrift, och kärnkraftverk.

Läs också: USA:s flygvapen låter en AI styra spionplanet U-2