Den nya amerikanska startupen Framework vill ta fram en tunn och lättviktig laptop som ska kunna uppgraderas, skräddarsys och repareras på en nivå olikt någon annan bärbar dator, rapporterar The Verge.

Utöver att kunna uppgradera interna delar som minne, lagring och batteri (vilket inte är unikt för Framework) kommer datorn också kunna uppgradera extern hårdvara som skärmen, infattningen, tangentbordet och ingångar.

Framework-laptopen startar med en 13,5-tumsskärm på 2256 x 1504 bildpunkter, en 1080p webbkamera med stöd för 60 bildrutor per sekund, en elfte generationens Intel-processor, upp till 64 GB ddr4-minne, 4 TB eller mer Gen4 NVMe-lagring, ett 55 Wh-batteri och ett chassi på 1,3 kg.

Öppnar för tredjepartstillverkare

Framework kommer därefter att sälja egna moduler online men också öppna upp datorn för tredjepartsförsäljare och återförsäljare. Det kommer även finnas ett gör-det-själv-kit som kan användas för att plocka isär och sätta ihop laptopen själv.

Startupen beskriver sin Framework-laptop som en reaktion mot dagens konsumentelektronik som enligt dem blivit mer av slit och slängvaror som är slösaktig och i förlängningen dåliga för miljön.

Frameworks laptop kommer gå att förhandsbeställa senare i vår. Pris är inte satt men sägs vara jämförbart med den mindre modifierbara konkurrensen.

Läs också: Bästa ultrabook - 9 bärbara lättviktare i riktig toppklass