Ibland hörs farhågor om att ny teknik som AI kommer att innebära att behovet av anställda minskar.

Men när fackförbundet Unionen låtit undersöka hur de befintliga tjänstemannajobben inom handelsbranschen påverkas av nya tekniker som automatisering och artificiell intelligens så kommer de fram till att det skapas en hel del jobb också.

Framförallt it-jobb

Enligt deras analys kommer ny teknik att skapa 27 000 nya jobb inom handeln under de kommande fem åren. Det handlar framför allt om it-jobb som mjukvaruutvecklare och dataanalytiker, men de ser också ett stort framtida behov av ingenjörer.

– Handelsbranschen är på väg att bli en it- och teknikbransch. Samtidigt som många företag behöver investera i ny kompetens är man under stor ekonomisk press. Det kommer bli en enorm utmaning för handeln att klara av den här transformationen, säger Martin Linder, ordförande i Unionen, i ett pressmeddelande.

Linder menar att företagen måste bli bättre på att kompetensutveckla sina medarbetare för att klara kompetensbristen.

Handelsbranschen sticker ut

Enligt den här analysen sticker handelsbranschen ut som den bransch i privat sektor där högst andel arbetsuppgifter ersätts med programvara. En femtedel av de arbetsuppgifter som tjänstemännen utför i dag väntas vara automatiserade inom fem år.

En tredjedel av uppgifterna som utförs i dag väntas vara borta om fem år.

– Vissa personer kommer behöva ställa om till helt nya yrken, inom handeln eller i andra branscher. Då är det viktigt att det finns möjligheter att ta sig vidare i karriären. De möjligheterna är alldeles för dåliga idag, säger Martin Linder.

– För att ge bättre förutsättningar för omställning inom handeln behöver parternas överenskommelse om anställningstrygghet och omställning behöver komma på plats så snabbt det bara går. Med det nya omställningssystemet får vuxna bättre ekonomiska förutsättningar och rätt till ledighet för att fylla på sin kompetens.

Läs mer: Här är it-kompetenserna som det är slagsmål om