I en vägledning kring nationell säkerhet som tagits fram av USA:s nya administration beskrivs ett Kina som blivit mer självsäkert och som är ”den enda konkurrent som potentiellt kan kombinera sin ekonomiska, diplomatiska, militära och tekniska makt för att över tid utmana ett stabilt och öppet internationellt system”, rapporterar The Register.

Kina ses därmed som det största hotet mot USA men även länder som Ryssland, Nordkorea, Iran och våldsamma extremister finns med som tydliga motståndare.

I vägledningen skissas det på planer på att utöka regleringarna kring avancerad teknik och intentionen att slå tillbaka mot cyberattacker.

Kvantdatorer och AI är teknik som särskilt pekas ut eftersom de har potential att ”forma allt från den ekonomiska och militära balansen mellan stater till framtiden för arbete, rikedom och ojämlikhet inom dem.”

Av vägledningen framgår att Vita Huset hu hoppas få med sina allierade och partner i arbetet mot cyberhot, klimatförändringar, korruption och digital diktatur.

Läs också: Tunga teknikprofiler uppmanar USA att satsa på AI-styrda vapen
Spyware från Kina är baserat på kod från amerikanska NSA