Enligt Atea handlar det om ett speciellt ramavtal med strategisk höjd, där kommunen ska kunna ta ett helhetsgrepp om sin digitalisering. Avtalet innefattar produkter och tjänster inom it-infrastruktur, digitala enheter och en hybrid molnplattform samt programvaror och licenser. Men även innovation och välfärdsteknik ingår.

– Älmhult kommun befinner sig i en digital förändringsresa där nuläget förändras över tid. Därför är det viktigt för oss att ta höjd för en ändrad nulägesbild när vi upphandlar it och tekniska lösningar. Avtalet tar också höjd för kompetensöverföring från Atea till kommunen vilket kommer att gynna oss som it-köpare på sikt, säger Robert Palmqvist, som är it-chef i Älmhult.

Ett område som särskilt lyfts fram av Atea, och där bolaget tidigare aviserat en storsatsning, är inom välfärdsteknik. Det handlar exempelvis om teknik som ska hjälpa till med trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för personer med existerande eller stundande funktionsnedsättning. Samt teknik som ska göra äldre personers vardag säkrare och mer självständig.

Lars Emilsson, Atea.
Lars Emilsson, Atea.

– Vi behöver frigöra tid för omsorgspersonalen så att de kan vara där de gör mest skillnad. Med rätt använd teknik kan vi dessutom se till att människor bättre kan bevara sin självständighet och livskvalitet, till exempel ser vi att nattkameror gör att äldre sover bättre än om de väcks av vårdpersonal. Men för att få tekniken att hänga ihop i en helhet måste man tänka långsiktigt i sina inköp. Här tar vi på Atea ett strategiskt grepp tillsammans med våra kunder för att se till att verksamheterna når önskad effekt, säger Lars Emilsson, platschef på Atea i Växjö som hoppas och tror att vi kommer få se fler avtal med den här typen av helhetsåtagande.

– Vi är stolta över förtroendet att ta det här klivet tillsammans med Älmhult kommun i deras digitaliseringsresa. Den flexibilitet och skalbarhet de nu får är på många sätt unik och kommer definitivt att kunna inspirera många andra kommuner runtom i landet.

Läs även: Nya vd:n på plats – nu stuvar Atea om