I dag presenterade EU-kommissionen sin Digitala Kompass där man sätter upp fyra konkreta mål till 2030.

Det första målet handlar om att öka den digitala kompetensen. 80 procent av alla EU-medborgare ska ha grundläggande digital kompetens om nio år – och 20 miljoner ska arbeta som it-specialister. Där pekar man särskilt på att det också måste in fler kvinnor.

En säker och hållbar infrastruktur är mål nummer två. Alla hushåll i EU ska ha gigabituppkoppling och alla befolkade områden ska ha 5g-täckning. Tillverkningen av halvledare inom Europa ska stå för en femtedel av den globala produktionen och EU ska också få sin första kvantdator. 10 000 klimatneutrala och säkra knutpunkter ska också komma på plats.

Ett tredje område är företagen. Här är målet att tre av fyra ska använda sig av molntjänster, big data och AI. Dessutom ska över 90 procent av de små och medelstora företagen ska använda åtminstone en grundläggande digital teknik. Och man vill också att Europa ska få fler så kallade enhörningar – nystartade företag med ett värd på en miljard dollar – och siktar mot en fördubbling.

”Aldrig tidigare skådade resurser”

Som fjärde mål tittar man mot digitaliseringen av de offentliga tjänsterna – där ska alla nyckeltjänster kunna utföras på nätet om nio år. Alla ska ha tillgång till sina e-journaler och 80 procent av alla invånare ska använda sig av någon form av e-id.

EU-kommissionens ordförande säger i en kommentar att man nu mobiliserar aldrig tidigare skådade resurser för den digitala transformationen och att pandemin visat hur avgörande den är.

– Vi måste nu göra detta till EU:s digitala decennium så att alla medborgare och företag kan få tillgång till det bästa som den digitala världen har att erbjuda. Dagens digitala kompass ger oss en tydlig bild av hur vi ska ta oss dit, säger hon.

Läs också: Kan EU:s nya plan få den europeiska drönarbranschen att lyfta?
EU har planer på att bygga egen halvledarfabrik