Om du använder Windows 10 och har uppgraderat till version 2004 eller 20H2 har du kanske upptäckt något nytt när du går till Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Windows Update. Nedanför knappen ”Sök efter uppdateringar”, som alltid finns där, hittar du kanske också ett alternativ för frivilliga uppdatering, som i figur 1.

windows10
Figur 1: Ibland visas i Windows uppdateringar en länk med texten ”Visa valfria uppdateringar.” (Klicka på bilden för att förstora.)

Detta är förresten en återgång till en funktion som fanns i Windows 7. Då var valfria uppdateringar undanstoppade i ett särskilt fönster. När Windows 10 rullades ut började Microsoft lägga alla uppdateringar i samma flöde, men nu har företaget åter börjat etikettera och skilja valfria uppdateringar från den vanliga ansamlingen av månatliga uppdateringar som skickas ut på Patch Tuesday (andra tisdagen varje månad).

Vad är valfria uppdateringar för något, och vad bör användare och administratörer göra med dem?

Valfri uppdatering typ 1: drivrutiner

Till att börja med ger valfria uppdateringar Microsoft möjlighet att meddela användarna att andra drivrutiner än de som för närvarande används på en pc finns för nerladdning. Faktum är att nästan varje gång som du klickar på Visa valfria uppdateringar så får du se rubriken Drivrutinuppdateringar. Som framgår av figur 2 så kan du veckla ut rubriken (klicka på tecknet > så att spetsen pekar nedåt) så får du se en lista med valfria drivrutiner för din pc.

win10
Figur 2: Du måste välja minst en ruta för att aktivera knappen ”Ladda ned och installera”. (Klicka på bilden så förstoras den.)

För att installera en eller flera av drivrutinsuppdateringarna, sätt ett kryss i rätt ruta och klicka på Ladda ned och installera. Om du inte vill installera någon av dem kan du bara hoppa över detta.

Lägg märke till Microsofts varning ovanför listan med drivrutiner: ”Om du har ett specifikt problem kan en av dessa drivrutiner hjälpa. Annars kommer automatiska uppdateringar att hålla dina drivrutiner uppdaterade.” Vad detta egentligen betyder är att inte ens Microsoft rekommenderar användare eller administratörer att rutinmässigt installera dessa drivrutiner. Liksom med de flesta drivrutiner för kringutrustning är den etablerade visdomen: ”Installera inte en ny såvida inte A) den gamla har något av de problem som beskrivs här, eller B) den nya har nya egenskaper eller funktioner som den gamla saknar.”

Det kan tilläggas att A) är mycket vanligare och mer typiskt än B), utom om det gäller drivrutiner för grafikprocessorer. De brukar lägga till stöd för nya spel och spelmotorer i så gott som varje ny release. Jag har lärt mig att undvika uppdateringar av drivrutiner när de kommer som valfria uppdateringar i Windows Uppdateringar. Om du gör lite efterforskningar kommer du att märka att den valfria varianten är ett generiskt utförande som med avsikt har daterats för tidigt (som USB-drivrutinen som visas två gånger i figur 2, daterad 3 oktober 2016. Microsoft gör detta avsiktligt för att se till att om det finns en icke-generisk drivrutin – troligen med nyare delfiler – så kommer det generiska utförandet inte att skriva över det icke-generiska, såvida inte användaren tvingar det.

Var finner jag uppdateringar av drivdutiner om inte genom Windows valfria uppdateringar?

Bra fråga! Som framgår av varningsmeddelandet som jag nyss nämnde kommer Windows Uppdateringar att ha automatiska uppdateringar när Microsoft anser att drivrutinsuppdateringar är nödvändiga (till skillnad från bara ”tillgängliga”, som de valfria). Hur som helst brukar de flesta superanvändare och administratörer inte vilja förlita sig på Microsoft när det gäller urval och installation av drivrutiner. Det bästa man kan göra är att hålla ögonen på den fristående tillverkarens webbsidor när det gäller specifika pc-modeller och att hämta drivrutiner därifrån, eller gå direkt till tillverkaren av utrustningen eller moderkortet och hämta drivrutinerna där i stället.

För min del brukar jag göra så, men jag spanar också efter omnämnanden av nya drivrutiner på Drivers and Hardware forum på Tenforums.com. De trogna besökarna är väldigt noga med att berätta om nya versioner av drivrutiner, särskilt för chipssatser, nätverksutrustning, ljudutrustning och grafikprocessorer. Den franska webbplatsen Station-Drivers är också utmärkt om man letar efter de senaste drivrutinerna – ofta nyare versioner än de som man hittar på andra ställen. Under det senaste årtiondet eller mer har jag haft stor lycka med denna ibland överraskande, men alltid tillförlitliga källa.

Valfri uppdatering typ 2: Kvalitetsuppdateringar

En annan typ av valfri uppdatering som du lär stöta på kallas för kvalitetsuppdatering. Det är paket som innehåller ett antal fixar för som gäller buggar och stabilitet, men som inte berör it-säkerhet. När de visas under Valfria uppdateringar i Windows Uppdateringar är de ofta förhandsversioner av nästa månads icke valfria Patch Tuesday-release. (Kom ihåg: Valfria kvalitetsuppdateringar innehåller inga säkerhetspatchar. De skickas ut omedelbart så snart de är klara, och kan komma upp i Windows Uppdateringar när som helst, ifall de bedöms gälla något tillräcklig allvarligt.)

Figur 3 visar en valfri kvalitetsuppdatering som är klar för installering.

win10
Figur 3: Här ger Windows Uppdateringar användaren möjlighet att ladda ner och installera en valfri kvalitetsuppdatering eller att se en lista med alla tillgängliga valfria uppdateringar. (Klicka på bilden för att förstora.)

Utom när det gäller testning på datorer som inte används i produktion så rekommenderar jag inte att man installerar valfria kvalitetsuppdateringar. Mer om detta senare i artikeln.

Valfri uppdatering typ 3: funktionsuppgraderingar och Insider previews

Dessa dagar — med det menar jag version 2004 och senare av Windows 10 – så visas en ny version eller funktionsuppgradering först som en valfri uppdatering. Så är det också med Insider previews för användare som har gått med i Windows Insider-programmet, i första hand för de som har anmält sig till Dev Channel-releaser för att tidigt testa funktioner som Microsofts utvecklare jobbar på.

Figur 4 visar vad Windows Uppdateringar visar när det bestämmer sig för att visa en uppdatering för Insider på en pc. En vanlig funktionsuppdatering ser likadan ut, bortsett från att det står ”Funktionsuppdatering för Windows 10, version YYHN”. Version 20H2 ingår till exempel i ett sådant erbjudande. När det gäller alla sådana uppdateringar måste man klicka på länken Ladda ner och installera för att starta uppgraderingen/uppdateringen.

win10
Figur 4: Lägg märke till länken Ladda ned och installera. Det är bara om användaren eller administratören klickar på den som uppgraderingen installeras. (Klicka på länken för att förstora bilden.)

Strikt talat är detta ett slags valfri uppdatering såtillvida att Microsoft inte tvingar på datorerna den utan användarens vetskap och medgivande. Det är en välkommen förändring jämfört med de första åren med Windows 10. Då kunde – och gjorde – Microsoft ofta tvingande uppgraderingar av datorer till en ny (eller nyare) version automatiskt, med alla omstarter som följer när en Windows-installerare tar över en dator.

Numera tvångsinstallera Microsoft nyare Windows-versioner bara när de gamla närmar sig bäst-före-datum. Det hände så sent som i oktober 2020 med version 1903. Den ersattes med version 1909, inte med en senare version, så it-system som låg lite efter behövde inte drabbas av det allra senaste bara för att Microsoft ville det.

Hantering av uppdateringsprocessen

I de flesta företag, utom kanske de allra minsta, är det it-avdelningen som sköter uppdateringarna. De flesta Windows-datorer som används i produktion får inte uppdateringar när Microsoft släpper dem. Rutinerade uppdateringsexperter släpper bara igenom sådana uppdateringar till testmaskiner. Det är datorer som granskas noga och som körs genom en uppsättning kontroller för att man ska veta att en uppdatering inte har oönskade eller olämpliga effekter på applikationer och data som hanteras av datorer i produktion.

Bara uppdateringar som fungerar som de ska utan biverkningar blir kandidater för nästa planerade underhållstillfälle. Sådana läggs ofta över långhelger när medarbetarna är borta och inte använder sina datorer. Jourhavande it-team har då gott om tid för underhåll och uppdateringar. Det kan behövas mycket tid, för även om uppdateringarna har testats i labb dyker det ibland upp problem med patchar och uppdateringar. Om det skulle hända bör det finnas nog med tid att återställa systemen till deras tidigare tillstånd, helst innan någon loggar in i början på nästa arbetsdag, förvissad om att pc:n och it-systemet fungerar som det ska.

Microsofts nya system med valfria uppdateringar och ”optionalisering” av uppdateringar av funktioner och kvalitet gör livet enklare för företag och deras it-avdelningar. Det anger tydligt vad som inte är nödvändigt. Många, som jag, kommer oftast att strunta i dem. Undantaget är när drivrutiner börjar krångla eller det uppträder problem med mjukvaran som valfria uppdateringar uttryckligen rättar till – förutsatt att detta har testats.

Om du sköter din egen dator, lär av it-avdelningarna och installera inte valfria uppdateringar för kvalitet eller funktion innan de har blivit grundligt testade. När det gäller valfria kvalitetsuppdateringar innebär detta att du ska vänta med dem tills de tvingas på din dator av Windows Uppdateringar.

När det gäller funktionsuppdateringar är det bäst att vänta åtminstone sex månader efter att uppdateringen har gjorts tillgänglig. Kolla då, innan du laddar ner och installerar, om det finns uppgifter om problem. Om du inte längtar efter spänning och potentiella bekymmer bör du låta andra användare – som din ödmjuke skribent – sköta försöksverksamheten och installera inte uppdateringarna förrän småfelen har eliminerats.