2020 blev ett dåligt år för it-proffsen – det visade siffror som fackförbundet Akavia släppte nyligen.

Och nu släpper de fler siffror kring hur lönerna ser ut i olika branscher för it-akademiker – dit räknas systemvetare men även personer med treåriga akademiska utbildningar inom exempelvis datateknik, interaktionsdesign, spelutveckling eller de som läst till informationsarkitekt.

Försäkringsbranschen toppar bland de bäst betalda branscherna med en medianlön på 57 500 kronor i månaden.

Finans och bank ligger på nästan samma nivå med 57 000 respektive 56 000 kronor i medianlöm och i tjänste- och fastighetssektorerna är medianen 55 000 kronor.

– Detta är branscher som betalar bra för medarbetare med specialistkompetens. Dessutom kan företagen i dessa branscher uppfattas som mer stabila, och därmed locka de it-akademiker som har varit ute i arbetslivet ett tag. Medan till exempel startup-företag kanske kan attrahera fler nyutexaminerade, säger Ida Inga, professionsanalytiker på Akavia till medlemstidningen Akavia Aspekt.

I botten på lönelistan hamnar de som arbetar i olika delar av offentlig sektor. Lägst lön har de som jobbar i kommun eller regional förvaltning med en medianlön på 44 400 kronor i månaden. Drygt 13 000 kronor lägre alltså.