Telia och Cygate fortsätter att göra affärer tillsammans. Den här gången handlar det om en gemensamt framtagen plattform för storskalig trådlös uppkoppling i fastigheter. Det kan till exempel handla om fastighetsstyrning och publikt wifi i utrymmen utanför hemmet, något som ofta används när man ska bygga nytt och energieffektivt.

Inom ramen för det samarbetet har de båda Teliabolagen tecknat ett avtal med det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder. I avtalet innefattas teknik för smartare fastighetsförvaltning men även mer klassiska delar som bredband och tv-tjänster. Ett exempel på hur uppkopplingen ska användas är smartare monitorering av värmen i lägenheterna för mindre miljöpåverkan.

– Jag ser mycket positivt på den teknik som Telia kan leverera, det finns många outforskade möjligheter i det här. Dessa tekniker kan i förlängningen bidra till en mer modern drift och hjälpa oss att skapa jämnare inomhustemperaturer och samtidigt minska energianvändningen. En win-win för både våra hyresgäster och klimatet, säger projektledare Peter Skoog på Familjebostäder.

– Vi är mycket glada och stolta över samarbetet med Familjebostäder där vi på Telia tar rollen som kommunikationsoperatör till nästa nivå. Förutom tillgång till ett öppet nät med Sveriges bästa utbud av bredband och tv har vi tagit fram en helhetsleverans för IoT och storskalig trådlös uppkoppling i fastigheter. Det här kan användas för optimerad drift och fastighetsstyrning samt wifi i och utanför hemmet. Vår lösning möjliggör en helhet som vi ser fram emot att erbjuda Familjebostäder och deras hyresgäster, det känns fantastiskt bra, säger Jonas Drougge, ansvarig för New Business Sales på Telia.