Grundaren till Jens of Sweden, Jens Nylander, har med sin konkursförvaltare granskat Tullverkets regler om klassificeringar av mp3-spelare.
De kom fram till att de spelare med inbyggd fm-sändare som Jens of Sweden importerat klassats felaktigt. Tullverket håller med och återbetalar nästan 800 000 kronor till Jens of Sweden.

Företaget får också tillbaka 280 000 kronor från staten eftersom att felaktiga importtullar lett till att företaget betalt in för mycket moms.

Onödig konkurs
– Hade det blivit rätt från början hade Jens of Sweden aldrig behövt gå i konkurs, säger Jens Nylander.

Pengarna som Jens of Sweden får tillbaka betalades in under 2004 och innebär att flera av företagets fordringsägare kan få tillbaka sina pengar.

Beroende på hur produkter klassas ska det betalas olika mycket i tull.

Även om det är företaget som importerar varorna som ansvarar för att klassificeringen blir rätt är Jens Nylander mycket kritisk till hur Tullverket sköter kontrollen av systemet.

– Klassificeringarna är oklara och Tullverket är väldigt dåligt på att informera om hur saker och ting ska vara, säger han.
Jens Nylander driver tillsammans med sin konkursförvaltare även ett mål som snart ska upp i EG-rätten där han kräver tillbaka över fem miljoner av Tullverket.

– Vi betalar mer i Sverige än i Finland fast reglerna ska vara lika i hela EU. 

Stor chans vinna

Han tror att de har stor chans att vinna målet, något som skulle innebära att ännu fler fordringsägare skulle kunna få sina pengar. Beskedet om återbetalningen på över en miljon kronor kommer lägligt. I dag, fredag, fyller Jens Nylander nämligen 27 år.

– Världens bästa födelsedagspresent, säger Jens Nylander om beskedet.